Читај ми!

Усијала се чет група српских кошаркаша на вест о Јокићу

Интернет портал НБА лиге доноси причу о реакцијама Јокићевих земљака у НБА на вест о томе да је постао најкориснији играч лиге, зашто Богдан каже да то није очекивао, а Бобан да јесте.

Бридели су палчеви српских НБА играча у уторак увече када је објављено да је Никола Јокић најкориснији играч лиге у сезони 2020-21.

Никола Јокић, Богдан Богдановић, Бобан Марјановић, Немања Бјелица, Алексеј Покушевски и Ален Смаилагић направили су чет групу на којој размењују шале, савете и договарају међусобне обрачуне, али у видео-игрицама.

Синоћ је тема био један човек, Никола Јокић, и емоџији су преплавили екран, пише NBA.COM.

Јокић је први центар после Шејкила О'Нила који је био најкориснији играч пре двадесет година у сезони 1999-20.

И први Србин који је освојио то признање.

"Мислим да он то није очекивао. Питајте га. Није очекивао, барем колико га ја знам. Али како је он играо још у Србији, био је клинац који се стално шали с лоптом. Изађе на терен и завитлава те. Прави те покрете који делују трапаво. Али сада мислим да се све склопило, вештина, таленат за додавање без гледања и за неке луде асистенције које раније нисте видели, као и кретање испод обруча. Он је другачији. Дефинитивно је дигао игру на виши ниво и мислим да то нико није очекивао. Он је сасвим сигурно велика мотивација за клинце у Србији. Пример да није важно колико високо су те рангирали и није важно када си почео да играш кошарку. Ништа то није важно. Само треба да радиш и да будеш свој", рекао је Богдан Богдановић о свом другару и саиграчу из репрезентације.

Јокић је то стварно постигао иако је више пута исказивао равнодушност према могућности да буде најкориснији играч у лиги.

"Ово је вероватно моја најбоља сезона у животу", рекао је Јокић у мају о могућности да буде МВП. "Тим игра одлично ове сезоне, имали смо успона и падова, али углавном идемо у добром смеру. Ако се догоди, догодиће се."

Никола је остварио најбољу статистику у каријери у поенима (26,4 по утакмици) и асистенцијама (8,3) изједначивши рекорд у скоковима (10,8) уз 56.6 одсто шута, 38,8 за три поена и 86,8 са линије за слободна бацања.

Јокић је константно низао добре бројке, али је још важније то што је био прави лидер тима десеткованог повредама у постсезони.

Нагетси су остали без Џамала Марија, свог другог играча по ефикасности, до краја сезоне док је под знаком питања повратак повређених Бартона и Дозијера.

То није зауставило Јокића, који је други играч после Кобија Брајанта у сезони 2007-08. који је постао МВП, а да је одиграо све утакмице у сезони.

Такође, по други пут су страни играчи у НБА три године заредом најкориснији играчи, будући да је претходне две титулу носио Адетокумпо, а пре 15 година две сезоне је најбољи био Канађанин Стив Неш, да би га наследио Немац Дирк Новицки (2004-07).

Као 41. први пик на драфту 2014, Јокић је најниже рангирани играч у историји који је постао најкориснији и први из Денвер нагетса који је понео ту титули.

Центар Далас маверикса Бобан Марјановић не слаже се са Богданом Богдановићем да је узлет Јокића неочекиван.

Њих двојица су били саиграчи у Мега лексу, када је Никола био још тинејџер.

"Никола је сјајан момак. Играли смо заједно, ја сам био петица, он четворка. И у Србији је имао све ове способности које има данас. Био је стварно добар. Сав потенцијал, сви потези, кретање, мозак, сва ова додавања која ради данас у Денверу. Он је феноменалан и знам да сада многи говоре како су били убеђени да ће он постати нешто. Али ја сам стварно то знао јер знам како Никола мисли, како игра, како доноси добре одлуке у правом тренутку. И он је мој другар (смех). Јако сам поносан на њега. Много ће ово значити и за Србију. За моју земљу, али и за мене лично. Никола је мој пријатељ, један од најближих. Не разговарамо сваки дан, али смо стално на вези. Мени много значи, као и њему и нашој земљи да имамо најкориснијег играча у НБА, најбољој лиги на свету. То да је он понео титулу, то је фантастично", рекао је Марјановић.

Богдановић се сложио с тим и додао да ће њихов групни чет вечерас да гори. Групу су основали током пандемије како би остали у контакту током прекида сезоне, а и касније када су пандемијске мере ограничиле физичку комуникацију играча.

Српски играчи у НБА играју много онлајн игрица, потврђује Богдан.

"Наравно да смо сви навијали за њега", каже Богдановић. "Он зна да има нашу подршку. Урадио је свој посао. Наш посао је био да се чује глас нас играча у НБА. Ово је важно за нашу земљу, никада пре нисмо имали најкориснијег играча. То је стварно нешто посебно. Он је у то уложио много рада ове године и ранијих година. Доказао је да је ово била његова МВП година."

Играчи из Србије неће провести превише времена заједно до краја сезоне, нарочито зато што Јокић и Богдановић и даље играју плеј-оф. Када смо се чули са Марјановићем управо је излазио са последњег састанка екипе Далас маверикса после болне елиминације од Клиперса.

У ретким тренуцима током сезоне када је било прилике за дружење, Богдановић каже да су обично ту биле породице, да су им кували домаћу храну, нешто лепо како им не би превише недостајала Србија.

Сада је Јокић донео нешто од посебне ароме Србије у НБА.

Његова ментална спремност да увек донесе најбољу одлуку, то је оно што разликује доброг од најбољег кошаркаша", каже Марјановић. "Наравно, он дрибла, додаје, шутира, али та способност да донесеш најбољу одлуку, тај елемент кошаркаше интелигенције, то је фантастично. То га је начинило МВП-јем. Увек сам знао да ће бити велики играч. Можда не баш МВП, али велики."

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво