Шест фаворита за освајање НБА прстена у ”Дизнијевом свету”

Сезона 19/20 биће историјска како год се завршила. Ако се заврши. Пандемија коронавируса, која је бтино изменила и стопирала такмичење у најјачој лиги света на четири и кусур месеца ускоро ће се наставити (почетак заказан за 30. јул, а припремне утакмице су синоћ почеле). Иако су, уз првопласиране Баксе из Милвокија, Торонто Репторси и даље у кругу најозбиљнијих кандидата за (нову) титулу, главни фаворити су ипак у топлој Калифорнији, у ”граду анђела”.

Шест фаворита за освајање НБА прстена у ”Дизнијевом свету” Шест фаворита за освајање НБА прстена у ”Дизнијевом свету”

Наравно, реч је о тимовима из Лос Анђелеса - Лејкерсима и Клиперсима. 

Већ виђено финале Западне конференције, било би и финале пре финала, како се то често формулише у спортским медијима. Неретко се о тој пројектованој борби за Лос Анђелес говори и као борби за превласт у кошаркашкој Америци. Само, место боја није близу куће. И услови ниси редовни.

Мада, "јелени" са Истока предовођењи грчком зверком врло лако и врло реално могу да покваре тај холивудски сценарио повратка титуле на Булевар звезда.

Лос Анђелес ЛЕЈКЕРСИ (49-14)

Иако су непланирано остали без члана прве петорке Ејверија Бредлија (одустао од доласка у Орландо због сина), Лејкерси и даље важе за главног фаворита за прстен, или једног од главних.

Наравно, основни разлог за то је најбољи кошаркаш данашњице Леброн Џејмс, који је то и у својој 35. години, и који је и даље у спектакуларном физичком стању. Чак му ни корона карантин није то покварио.

Уз вижљастог и никад спремнијег Ентонија Дејвиса, те недавно пристигле Диона Вејтерса и Џеј-Ар Смита, уз искусни (Калдвел Поуп и Двајт Хаурад) и НБА шампионима (Ден Грин, Режон Рондо и Џавал Мекги) прожет остатак екипе, ту је и одлична тимска хемија. Због свега тога "језераши" се по светским кладионицама котирају најбоље од свих у лиги (преведено на овдашњу кладионичарску терминологију квота на њих је 3.25).

Мотива код љубичасто-жутих је на претек.

Пре свега је ту жеља да се освоји прстен и он намени трагично преминулој икони Кобију Брајанту. О Леброновој глади за шампионским накитом је излишно говорити, а није за занемарити ни шанса да се на врху вечне листе НБА шампиона дође на исто са највећим ривалом - Бостон Селтиксима.

Лос Анђелес КЛИПЕРСИ (44-20)

На квоти 3.60 су њихови градски ривали, а чини се и главни ривали на путу ка слави - Клиперси.

Тим који је по оценама већине НБА аналитичара има "најдубљи" састав (ту је Пет Беверли, ту је Лу Вилијамс, ту је Монтрез Херел...), ту дубину повећали су довођењем Јокаима Ное, да се чврстина и ратништво непоходно у доигравању подигне за лествицу више.

Кавај Ленард, МВП прошлогодишњег финала и човек који је Торонто из другог плана лане водио до титуле, на мисији је да то и уради и са трећим различитим тимом. И поред свих атипичних околности, од њега поново треба очекивати највише баш онда када је важно. А Клиперсима никада није било важније.

Уз изузетну покривеност на дословно свакој позицији, ол-стар бек Пол Џорџ, биће јак штих у покушају тима који са клупе предводи Док Риверс да испише историју франшизе, која од оснивања важи за губитничку, а чију такву репутацију очајнички жели да промени пребогати власник Стив Балмер.

Милвоки БАКСИ (53-12)

Једини тим који се раме уз раме са тимовима из "града анђела" спомиње у контексту великих фаворита су Милвоки Бакси.

То је тим који има најбољи скор тим у лиги и тим који има актуелног, а врло вероватно и будућег МВП-а Јаниса Адетокумба. Бакси су на кладионицама на другом месту, са квотом 3.50.

Оно што им не иде на руку је то што предност домаћег терена коју би вероватно сачували до краја регуларног дела сезоне неће моћи да искористе у Орланду, где ће се, као што је већ одавно познато, играти на практично неутралном терену и без присуства публике.

Тим сјајног тренера Мајка Буденхолзера играо је пре паузе одличну кошарку, која се поред, разуме се, Јаниса јако ослањала на шут за три поена, што се разумљиво отвара као опција када се ”чисти терен” за ”грик фрика”. Ту су учествовали готово сви играчи из одлично попуњеног састава - Метјуз, Корвер, Конатон, Лопез, Иљасова... али пре свега ол-стар феноменалног шута Крис Мидлтон. А сигурно је ”коуч Бад” спремио још које изненађење.

Планове и срећу пред финиш сезоне тиму из Висконсина мало квари ситуација око стартног плејмејкера Ерика Бледсоа, који је ван тима услед заразе коронавирусом. Но, за очекивати је да он буде са екипом када се буде ломило.

Бостон СЕЛТИКСИ (43-21)

Тим који је можда и највише профитирао од прекида (условно речено) јесте онај најтрофејнији. Бенефит чувене франшизе из Масачусетса огледа се пре свега у дужини трајања паузе, који су њени главни играчи искористили да се опораве од разноразних повреда које су их задесиле током фебруара и марта.

Сада су у пуној снази сви носиоци игре - Кемба Вокер, Џејсон Тејтум, Џејлен Браун, Џордан Хејворд и Маркус Смарт.

Само ова петорка довољна је да се Бостон узме у најозбиљније разматрање када је трофеј Лерија О’Брајана у питању, а дуга клупа на чијем почетку седи млади, а већ искусни и изузетно даровити тренер Бред Стивенс и те како има бојног матерјала.

Без обзира што у поређењу са претходно наведеним тимовима спадају у други ешалон највећих фаворита (”Вилијам Хил” им даје квоту 17), не треба занемарити ни историју и традицију, а она вели да су Лејкерси за петама и са само једном титулом минуса (17:16 је тренутни скор).

Хјустон РОКИТСИ (40-24)

Са Хјустоном никада није досадно, па такав неће бити ни предстојећи плеј-оф. Ракете су током сезоне играле по систему топло-хладно, али су и извршиле највећу и најдрастичнију промену од свих тимова у лиги. Промену која ће можда одредити и будућност саме игре.

Реч је о драстичном "снижавању" поставе, о којем смо већ писали, а који би могао да ”кликн” баш у Орланду. Да ли је никад бржа и никад шутерскија НБА лига "зрела" да титула оде тиму који је све карте бацио на small ball видеће се у октобру.

У Тексасу "проблематични" генерални менаџер Дерил Мори и његови сарадници верују да јесте.

Иако има још једну спектакуларну сезону, Џејмс Харден је (тек) на трећем месту у МВП трци, у чијем су финалу већ сада извесно Јанис и Леброн.

Но, и Харден као и поменута двојица конкурената има још једну суперзвезду уза се. Расел Вестбрук је победио ковид-19, а слушајући га и гледајући га како се спрема за наставак, морамо озбиљно схватити његову намеру да на списак побеђених стави још много њих.

Од Рокитса са Д'Антонијем на клупи можемо и морамо очекивати игру са пуно покушаја за три, а сви они који буду желели да на тај концепт ставе и неке новце, могу да се надају 17 пута већем добитку.

Торонто РЕПТОРСИ (46-18)

На крају, нашу сада већ традиционалну листу од шест чинилаца, затвориће они који ће се шампионским пехаром шепурити више него иједна шампионска екипа у историји.

Торонто ће званично шампион бити најмање до октобра, за када је по новом календару заказано НБА финале. Дакле више од традиционалних годину дана (у њиховом случају око 16 месеци).

Иако су изгубили најбољег (Ленарда), они ипак нису изгубили идентитет, оштрину и идеју. Тренер Ник Нурс, који је поново у врху листе кандидата за награду "тренер године" пронашао је модалитет да скоро све буде као пре, с тим што је лидерску улогу преузео суперталентовани Пасаал Сијакам, који је свој успон наставио до те мере да би врло лако сезону могао да заврши са трофејом немењеном играчу који је највише напредовао.

Диригентска палица тима је и даље у рукама Кајла Лаурија, а ту су и даље ветерани Гасол и Ибака. А с обзиром да су Репторси први од свих екипа пристигли у Орландо и да најдуже раде заједно, не смемо спавати пред њиховим шансама да освојено прошле године и одбране на Флориди.

Шансе су им 16:1.

*У тексту су коришћене квоте кладионице ”Вилијам Хил” на дан 23.07.2020.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво