Шест ствари које је Коби Брајант урадио ван терена

Велика каријера и успешан живот Кобија Брајанта завршен је трагично. Поред свега спектакуларног што је радио на терену и оставио толико вољеној кошарци, Коби је готово исто тако успешан и плодотворан био и у пословима и активностима ван терена.

Шест ствари које је Коби Брајант урадио ван терена Шест ствари које је Коби Брајант урадио ван терена

Издвојили смо шест ствари које је су поред кошарке обележиле живот великог Кобија Брајанта, трагично настрадалог у паду хеликоптера у Калифорнији.

Бизнис

Коби Брајант је 2003. године основао компанију под називом „Коби ИНЦ" (Kobe INC) и том приликом најавио да му је циљ да развија идеје, редефинише спортску индустрију и инспирише свет.

Прва већа инвестиција била му је 2014. године куповина 10% власништва за шест милиона долара у компанији за производњу енергетског пића намењеног спортистима „Боди армор супер дринк" (BodyArmor Super Drink). Касније је део те компаније купила „Кока-Кола" а вредност Брајантовог дела порасла је на 200 милиона долара.

Године 2016. Брајант са својим пословним партнером Џефом Стиблом оснива компанију „Брајант-Стибл”, која се бави медијима, гејмингом и технологијом, вредности 100 милиона долара.

Књига

23. октобра 2018. године изашла је Кобијева књига „Мамба менталитет - како ја играм", која се бави његовом каријером и размишљањима.

Књигу је фотографијама обогатио познати амерички спортски фотограф Ендру Бернштајн, који је написао и поговор.

Увод је дело дугогодишњег Кобијевог тренера из Лејкерса Фила Џексона, а део у књизи писао је и некадашњи Брајантов сиграч, Шпанац Пау Гасол.

Филм и ТВ

Брајант се појавио у Никелодијановој серији скечева „Све то" (All that) 2000. године и МТВ-јом шоу програму „Смелости" (Ridiculousness) прошле године.

Ипак, највећи успех на екранима остварио је на филмском платну, пошто је 2018. године освојио Оскара за анимирани кратки филм „Драга кошарко" (Dear Basketball), поставши тако први бивши професионални спортиста коме је то пошло за руком.

Такође, осмислио је, продуцирао и водио емисију „Детаљ” (Detail) у којој је на феноменалан начин анализирао кошаркашку игру. 

Музика

Као средњошколац, Коби је био члан реп састава „Чејизав”, који је име добио по банди Чи Сах из филма „Дете са златном руком".

Снимио је хип-хоп песму „Х’s Dope” са дугодишњим саиграчем Шекилом О’Нилом, која је била уводна на Шековом албуму „Поштовање” (Respect). Занимљиво, Брајант нигде није био потписан.

Иако је био практично готов, његов дебитантски албум никада није угледао светлост дана, пошто песма „K.O.B.E.” са Тајром Бенкс није најбоље примљена код публике.

Касније се у песмама појављивао као инспиранција Лил Вејну и Шо Бараки. 

Филантропија

Брајант је био званични амбасадор америчке непрофитне организације „After-School All-Stars” (ASAS), која деци у 13 америчких градова пружа свеобухватне програме за наставу.

Такође, он је основао и „Коби Брајант Кинески фонд", који је имао одличну сарадњу са Фондацијом Сонг Чинг Линг, добротворном организацијом коју подржава кинеска влада.

Често је учествовао и помагао у хуманитарним акцијама. 

Језици

Покојни Коби Брајант био је прави полиглота. Волео је и учио стране језике, желевши тако да упозна и нове културе.

Говорио је течно енглески (рођен у Филаделфији, САД), италијански (осам година живео ”на чизми”) и шпански језик.

Уз то, знао је добар број речи и фраза из српског и француског. Управо на та два језика је, како је једном приликом изјавио, највише волео да опсује на терену.

Главни учитељ српског био му је Владимир Радмановић, његов саиграч у Лејкерсима у периоду од 2006. до 2009. године.

Марко ЉУБОМИРОВИЋ (LjubomirovicM)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара