Наставак НБА сезоне неће бити дизнијевска бајка, али дај шта даш!

Биће тешко. Биће тешко за све. Али, тако је то ако желите да будете шампион. Или што тренери често воле да истакну када се нађу у некој не баш пријатној ситуацији – шампиони раде тешке ствари. Тако ће екипа која ове године буде дошла до шампионског прстена морати то да уради у "мехуру" Дизнијевог света у Орланду, без сведока на трибинама и у значајно измењеном формату такмичења. Ко у свему томе учествује, ко добија, а ко губи?

Наставак НБА сезоне неће бити дизнијевска бајка, али дај шта даш! Наставак НБА сезоне неће бити дизнијевска бајка, али дај шта даш!

Истина, ова НБА сезона је као ниједна пре.

Никада се раније у богатој историји америчке кошарке није догодило да се сезона буде прекинута, и то на овако дуг временски период.

Било је "локаута", односно кашњења и скраћивања сезона услед немогућности да се лига и играчи договоре око новца, и то четири пута историји (’95, ’96, 98/99 и 2011), али никада до сада није било утицаја "треће стране", са којом се не може преговарати јер је просто невидљива, а постоји – као што је то случај са коронавирусом.

Колико је све ово необично показује податак да ће између последње утакмице пре прекида (11. марта) и прве утакмице у наставку (31. јул) проћи 142 дана, а то је више него што су трајале паузе између две сезоне у последње три године – 127, 130 и 131 дан!

Тако су практично играчи били приморани на међусезонску паузу усред сезоне, па ће поред физичког стања играча битну, можда и битнију улогу имати ментално и психичко стање, с обзиром на то да није било нормалног тренинга и активности, али и затворености у мањим или већим просторима, којима су играчи били изложени у претходном периоду.

Квалитет кошарке ће без дилеме бити далеко од оног на који смо навикли у плеј-офу, али у датим околностима не треба много ни закерати. 

Ко (не)ће играти

У наставку сезоне, која је прекинута 11. марта, учествоваће 22 тима, а не свих 30, како би то било у нормалним околностима.

Пут Орланда неће кренути Голден стејт, Кливленд, Минесота, Детроит, Њујорк, Чикаго, Атланта и Шарлот.

Разлог је тај што споменуте екипе немају ни теоретске шансе да заиграју у плеј-офу, те би било сулудо враћати их на терен и њихове играче излагати непотребном ризику, како од заразе коронавирусом, тако и од повреда које су можда и већа брига свих актера.

Међу 22 франшизе које ће се појавити у "Дизнијевом свету" је 13 екипа са Запада и 9 са Истока.

ИСТОК: Милвоки бакс, Торонто репторс, Бостон селтикс, Мајами хит, Индијана пејсерс , Филаделфија севентисиксерс, Бруклин нетс, Орландо меџик и Вашингтон визардс.

ЗАПАД: Лос Анђелес лејкерс, Лос Анђелес клиперс, Денвер нагетс, Јута џез, Оклахома Сити тандер, Хјустон рокетс, Далас меверикс, Мемфис гризлис, Портланд трејлблејзерс, Њу Орлеанс пеликанс, Сакраменто кингс, Сан Антонио спарс и Финикс санс.

Хибридни формат

Ванредне околности захтевају и ванредне мере.

Тиме се су се водили НБА комесар Адам Силвер и његови сарадници, те су након готово тромесечног вагања, ослушкивања и промишљања пред "гувернерима" и власницима тимова, изашли са коначним предлогом, који је на крају и изгласан, а потом и потврђен од Уније играча.

Биће ово историјски гледано прва велика такмичарски битна промена од 2011. године, када је одлучено да се и прва рунда плеј-офа игра до четири, а не до три победе као до тада. Последња велика промена у формату извршена је давне 1984, када је плеј-оф проширен са 12 на и данас актуелних 16.

А како ће све то у Орланду заправо изгледати?

Укратко, 22 тима ће прво одиграти по осам утакмица регуларне сезоне на једном месту без публике, а онда сезону завршити по класичном плеј-оф систему са 16 екипа и играње сваке рунде до четири победе, са једном битном разликом у постојању опције "плеј-ина", уколико девета екипа буде заостајала за осмом након завршетка регуларне сезоне мање од четири победе.

На први поглед и прво читање систем може изгледати компликовано, с обзиром на то да се уводи могућност "плеј-ина", који заправо представља додатну шансу за екипу која буде прва испод црте, односно на деветом месту. Сличан концепт постоји у бејзбол лиги (МЛБ) и ради, а може се чути да и сама НБА лига разматра да ову изнуђену системску промену задржи и у редовним околностима.

А како "плеј-ин" заправо изгледа у пракси? Узећемо пример са Запада како бисмо то објаснили...

Мемфис је тренутно осми са скором 32-33, док је Портланд девети са 29-37. Након осам утакмица регуларне сезоне, које ће се логично играти само између 22 присутна тима (преостале утакмице регуларне сезоне против екипа које не долазе у Орландо су "избрисане" из распореда), гледаће се табела.

Уколико, нпр. Мемфис буде имао скор 36-37 а Портланд заврши сезону са 31-43, у плеј-оф ће ићи Мемфис јер има више од четири победе предности.

Међутим, уколико се пак деси да, такође примера ради, Мемфис заврши са 36-37, а Портланд буде на 34-40, он ће се "квалификовати" за плеј-ин утакмицу или утакмице са Мемфисом, јер је разлика мања од четири победе.

Е, ту онда постоји "цака". Ако би Мемфис добио прву утакмицу, он би ишао у плеј-оф. Али, ако Портланд добије прву утакмицу, сутрадан би се играла нова и кључна, из које би победник ишао у доигравање.

Или једноставније речено – осмом Мемфису за пролазак у плеј-ину треба једна, а деветопласираном Портланду две победе.

Након што буде одлучено којих 16 екипа ће у плеј-оф (Лејкерси, Милвоки, Торонто и Бостон су већ обезбедили место), он ће се играти по традиционалном систему на четири добијене утакмице.

Било је идеја да се боље пласираним екипа пруже некакве додатне погодности (посед лопте на почетку сваког квартала, један играч са седам личних грешака, екстра челенџ за тренера, инсталација домаћег паркета, као и право пречег избора хотела у комплексу) и да се оне тако награде и имају какву-такву предност над ривалима, с обзиром на то да је предност домаћег терена у оваквом формату "избрисана", али такви предлози нису прихваћени.

Повреде воље и опоравак од повреда

Иако је било надања да би овај прекид сезоне могао да значи и повратак Кевина Дурента на паркет и аутоматско повећање шанси Бруклина у плеј-офу, то се неће десити, јер је Кеј-Ди поручио да се према ранијим најавама неће враћати у сезони 2019/20.

Убрзо му се у таквом резоновању и одлуци придружио и Кајри Ирвинг, те се "мрежице" тешко могу надати нечем већем у доигравању.

Међутим, из ове ситуације неки клубови могу изаћи и драстично јачи, а ту се пре свега мисли на Вашингтон и Портланд.

"Чаробњацима" из америчке престонице могао би да у борби за плеј-ин и плеј-оф помогне и сјајни плејмејкер Џон Вол, док би Портланд могао да буде драстично јачи под кошем, јер се очекује поптуни опоравак Јусуфа Нуркића и Зека Колинса.

Торонту се враћа Марк Гасол, Филаделфији одморни и опорављени Ембид и Симонс, док је Јута рецимо остала без свог најбољег шутера Бојана Богдановића, који сезону завршио у априлу због операције.

МВП титула Јанису или Леброну, Морант извесно најбољи новајлија

Јанис Адетокумбо и Леброн Џејмс фаворити за награду МВП-а, односно најкориснијег играча сезоне.

Пошто се награда додељује само за период до плеј-офа, чини се да је "Грик Фрик" нешто ближи награди од "Краља", с обзиром на то да има предност у виду статистичких података, његов тим има најбољи скор у лиги, а Леброну је за надокнађивање остало свега осам мечева, што је, чини се, недовољно да би се направио неки велики преокрет.

Још израженија је предност борби за рукија године коју има Џа Морант из Мемфиса, у односу на првог пика последњег драфта Зајона Вилијамсона из Њу Орлеанса, који је пропустио већи део сезоне и пред којим је практично немогућа мисија да се промени доживљај да је Морант најбољи новајлија. 

Јанису се смеши и награда за најбољег дефанзивца, Бем Адебајо из Мајамија и Брендон Инграм из Њу Орлеанса ће у Орланду одлучити ко ће на крају приграбити признање за играча који је највише напредовао, док ће најбољи шести играч вероватно бити Монтрез Херел из Клиперса, иако се тој награди надају и његов клупски колега Лу Вилијмс и Денис Шрудер из Оклахоме, а сви горенаведени путоваће на Флориду са својим тимовима.

Добитници, губитници и фаворити у оваквом наставку

Иако се у новонасталој, ванредној ситуацији за НБА лигу и прекиду њене сезоне може извући нешто позитивно, то су позитивни ефекти који ће се догодити када се она последњег дана јула и настави.

Бенефите ће имати сами власници клубова и сама управљачка структура, али и ТВ станице које имају права и преносе мечеве, с обзиром на то да ће бити у могућности да приходују некаква средстава на бази ТВ преноса и врате бар део од уложених милајарди (2.7 милијарди вреде ТВ права за НБА једну сезону!).

На добитку ће бити и навијачи, који ће путем телевизијских екрана моћи да гледају утакмице целог дана (планира се да прва почиње у подне, а последња касно увече), а да притом немају никакав директан ризик од заразе.

НБА суперзвезде моћи ће да приходују далеко веће своте новца које им следују, а које ће добити само сезону заврше на терену.

И тај сегмент значиће Леброну Џејмсу, али ће му сасвим сигурно више значити то што ће имати прилику да се бори за свој четврти прстен у 35. години, у сезони у којој је био изузетан.

Но, најочитији пример "добитка" видљив је код шест тимова (Портланд, Сакраменто, Њу Орелеанс, Сан Антонио, Финикс и Вашингтон), који су кроз позив и плеј-ин добили нови, бољи живот за наду о пласману у плеј-оф. Добитници су, пре свега, шест тимова који су позвани поред 16 првопласираних.

Губитника и губитака у свему је много. Пре свега, мисли се на тимове, који су остали без шанси да приходују као у нормалним околностима.

Генералним менаџерима је посао постао далеко компликованији због кашњења драфт лутрије, драфта, тренинга са потенцијалним канидатима.

Губитником се може сматрати и Милвоки, који је јуришао ка сезони од 70 победа, али то им ове корона године неће поћи за руком.

Међутим, они се и даље убрајају међу највеће фаворите за НБА прстен, уз Лејкерсе, Клиперсе, Денвер, Хјустон и Оклахому са Запада, односно Торонто, Бостон и Мајами са Истока.

И за крај, али не и најмање битно морамо упозорити (!): квалитет кошарке ће без дилеме бити далеко од оног на који смо навикли у плеј-офу, али у датим околностима не треба много ни закерати, већ се треба водити оном народном – дај шта даш!

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво