Читај ми!

Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Protekla nedelja bila je u znaku sećanja na stradanja tokom Drugog svetskog rata. Širom sveta, obeležen je Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, u spomen na dan kada je sovjetska Crvena armija oslobodila najozloglašeniji nacistički logor smrti u tada porobljenoj Evropi - logor Aušvic-Birkenau u Poljskoj. Naravno, uz cermonije, polaganje venaca i prigodne govore visokih državnih predstavnika, na mestima stradanja, ovaj datum je obeležen i u Srbiji. Repriza emisije u 02.07 i sutradan, u utorak, u 13.25 na RTS Svet.

Na početku emisije videćemo kako je ovaj datum obeležila srpska Fondacija za sećanje na Jasenovac i Holokaust u Londonu, gde su se, pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, okupile značajne ličnosti iz britanskih akademskih krugova, političkog života, te predstavnici ambasada raznih zemalja u Britaniji.

Direktorka Fondacije dr Dragana Tomašević govorila je o stradanju srpskog, jevrejskog i romskog naroda na području Nezavisne Države Hrvatske u vreme Drugog svetskog rata.

Roman „Nebeska svadba", crnogorske autorke Mire Saičić iz Berana, na jedan drugačiji i romansiran način donosi priču o još jednom velikom zločinu iz vremena Drugog svetskog rata, a radi se o masovnom stradanju kragujevačkih đaka od strane nemačkih okupatorskih snaga. Promociju romana u Udruženju književnika Srbije pratio je Vladan Rakić koji je i razgovarao sa autorkom knjige.

Emisija nastavlja sa predstavljanjem života i problema preostalih Srba, kao i onih malobrojnih povratnika u stradala područja i razrušena srpska sela u federalnom delu Bosne i Hercegovine (BiH). Upoznaćemo se sa mestom Peulje, kod Bosanskog Grahova, koje je, kao i mnoga druga sela u ovom entitetu BiH, platilo visoku cenu ratnih razaranja i stradanja, ali ovoga puta iz ovog poslednjeg građanskog rata devedesetih.

"Dok svi ćute one govore" naziv je izložbe o tradicionalnom muzičkom instrumentu sa prostora Balkana - o srpskim guslama, koju je Etnografski muzej iz Beograda otvorio krajem prošle nedelje u Muzeju Grada Prijedora „Kozara". Gost u studiju je autor izložbe Miroslav Mitrović od koga ćemo saznati ne samo o tome šta je sve predstavljeno i koliko različitih vrsta ovog instrumenta, već ćemo nešto više saznati i o guslama kao simbolu srpstva, simbolu naše istorije i kulture.

U muzičkom delu emisije čućemo tradicionalnu pesmu „Oj đevojko Milijana" , u izvođenju Etno grupe "Trag, guslarke Bojane Peković i Ansambla „Istočnik", koji neguju muziku Balkana.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво