Читај ми!

Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Gosti u studiju su predsednica Odbora za medije, informisanje i veru ZVO Vukovar, ujedno i glavna urednica i voditeljka tv emisije „Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema", Jadranka Jaćimović-Ivan i glavni i odgovorni urednik dvonedeljnog lista „Izvor" Slavko Bubalo. Repriza emisije u 02.07 i sutradan, u utorak, u 13.15 na RTS Svet.

Osnivanjem sopstvenih medija i proizvodnjom sopstvenih medijskih sadržaja srpska manjina u Republici Hrvatskoj pokušava da nadomesti nedostatak ili slabu zainteresovanost vodećih medija u toj zemlji da se pozabave stvarnim položajem Srba, da istražuju njihove teme i njihove probleme, ali i da, pre svega, svojim izveštavanjem o njihovim stvarnim potrebama i interesima skrenu pažnju nadležnim državnim institucijama Hrvatske da se njima i pozabave.

U večerašnjoj emisiji upoznaćemo se sa nekim od manjinskih srpskih medija, u susednoj Republici Hrvatskoj (RH), koji već godinama uporno opstaju, pored finansijskih i drugih poteškoća, i kontinuirano izveštavaju građane, ne samo Srbe već i sve druge zainteresovane za sveukupna stvarna dešavanja u ovoj zemlji. To su TV produkcija Zajedničkog veća opština (ZVO) Vukovar i list „Izvor" koji takođe ima sedište u Vukovaru, kao i Radio Banska Kosa sa sedištem u Belom Manastiru, u oblasti Baranja.

Gosti u našoj večerašnjoj emisiji su predsednica Odbora za medije, informisanje i veru ZVO Vukovar, ujedno i glavna urednica i voditeljka tv emisije „Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema", Jadranka Jaćimović-Ivan i glavni i odgovorni urednik dvonedeljnog lista „Izvor" Slavko Bubalo.

O velikoj važnosti ova tri medija za Srbe u Hrvatskoj, kako u samom procesu redovnog informisanja o svakodnevnim aktuelnostima iz svih oblasti života i stvaralaštva, a zatim ujedno i u njihovom promovisanju srpske kulture i tradicije, tako i u očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, za emisiju govori i predsednik ZVO Vukovar Dejan Drakulić.

U emisiji će se predstaviti i nagrađena novinarka TV produkcije ZVO Vukovar Vaska Radulović, iz dopisništva u Kninu, koja je, na nedavnom Festivalu autorskog filma zemalja Podunavskog regiona u Nišu, nagrađena specijalnim priznanjem za reportažu o tragičnoj sudbini Manastira Dragović, koji je pored manastira Krka i Krupa jedan od najvećih pravoslavnih manastira u ovom delu Hrvatske, ali na žalost već dugo potopljenog u hidroakumulacionom jezeru Peruča, u Dalmaciji.

Emisija završava sa prigodnim spotom, u pomen na stogodišnjicu od rođenja velikog srpskog pisca, pre svega pesnika za decu, novinara i legendarnog urednika Studija B, Duška Radovića.

Urednici emisije Nada Vukelić i Miroslav Karlica

Rediteljka Erna Gligorijević

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво