Читај ми!

Toronto - festival srpskog filma

Ove godine navršava se dve decenije festivala srpskog filma u Severnoj Americi. Tom prilikom na 21. festivalu biće prikazano 7 domaćih, kao i kanadskih filmova koji su vezani za srpsku zajednicu. Svi zainteresovani će moći da ih pogledaju do 27. novembra.

Na dosadašnjih dvadeset festivala prikazana je gotovo celokupna novija produkcija srpske kinematografije. Festival se održava svakodnevno uz prateće kulturne sadržaje koji animiraju naše ljude, promovišu našu kulturu i govore o identitetu naših ljudi.

"Mislim da je ove godine odličan kvalitet filmova s obziroma na to da prikazujemo sedam filmova iz novije produkcije, iz 2021. i 2022. godine. Najveći hit je sigurno "Leto kada sam naučila da letim", film Raše Andrića, a rasprodat je i film "My friend Tommy". Znači ove godine imamo i dva kanadska filma "Tesla'S Medicine", istraživački novinar Robert V Connolly, koji se ceo život bavio Teslom i Nemanje Stankovića "My friend Tommy", dokumentarac koji je letos imao premijeru u Holivudu. Osim toga, biće prikazan film Duška Kovačevića "Nije loše biti čovek" i "Ne igraj na Engleze" Slobodana Pešića i "The Game" Ane Lazarević", kaže Nenad Stanković, organizator Festivala srpskog filma u Torontu.

Festival je počeo premijerom dokumentarnog filma "My friend Tommy" reditelja Nemanje Stankovića. Film je privukao veliku pažnju, kako filmskih kritičara, tako i publike. Kanadska produkcija prikazuje na komičan način životne situacije u kojima se našao Tomi Li, glavni glumac.

Hladni vetar i sneg koji je te večeri počeo da pada nisu uticali na sve one koji su sa nestrpljenjem čekali otvaranje bioskopske dvorane.

Na dosadašnjih dvadeset festivala prikazano je preko 150 filmova koje je videlo skoro 40000 gledalaca, što ujedno ovu manifestaciju svrstava u red najvećih promocija naše kulture u dijaspori.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво