Читај ми!

Srbija na vezi, RTS Svet, 18.55

Gošće u studiju su etnoarheolog dr Biljana Đorđević i Maja Cvetković iz grupe E play. Repriza emisije u 02. 17 i sutradan, u sredu, u 13.28.

U selu Zlakusa, u Zlatiborskom okrugu, vekovima se proizvode keramičke posude namenjene termičkoj obradi hrane i to je njihova primarna funkcija. Posude su kvalitetne, otporne na vatru i čvrste, a hrana spremljena u njima ukusnija od one koja se sprema u metalnom posuđu. U nedavno objavljenoj dvojezičnoj (srpsko-engleski) knjizi „Zlakusko lončarstvo" dr Biljana Đorđević, etno-arheolog, kaže da je cilj knjige da objasni šta je to zlakusko lončarstvo, zašto se u tradicionalnom obliku sačuvalo do danas i šta treba raditi da se njegovi suštinski segmenti očuvaju. O knjizi, ali i svom višegodišnjem istraživanju, govoriće gošća -etno arheolog dr Biljana Đorđević.

Od 23-25. septembra u Novom Sadu biće održan 11. po redu međunarodni TAKT festival. Festival podržava autorsko stvaralaštvo i i neafirmisane umetnike iz Srbije, regiona i Evrope. U muzičkom delu učestvuje beogradski bend "E play"Jedan, a gošća emisije tim povodom je Maja Cvetković.

Nada Martinović, rođena Šapčanka, već 25 godina živi u Klivlendu, u Ohaju. Veoma je aktivna u srpskoj zajednici u Klivlendu i predano radi na predstavljanju Srbije, srpske kulture i tradicije, ne samo u Americi, nego i širom sveta. Osnivač je dečjeg hora "Sveti Sava" koji ove godine slavi dve decenije rada.

Srpska pravoslavna crkva Sveti Nikola u američkom gradu Indijanapolisu već nekoliko godina u septembru organizuje svoj srpski festival. Ovaj događaj privlači sve veći broj posetilaca, a tamošnji sveštenik, otac Dragan Petrović ima i interesantnu anegdotu sa Novakom Đokovićem. Izveštava Aleksandar Žigić.

Urednici emisije Tanja Adamović i Dragana Živojnović

Realizacija Ernestina Gligorijević

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво