Читај ми!

Banović Strahinja na sceni u Čikagu

Lik iz epske poezije postao je i glavni junak predstave u Čikagu. Srpsko pozorište u Čikagu pripremilo je predstavu "Banović Strahinja", a jednu od proba posetio je naš dopisnik iz tog grada, Aleksandar Žigić.

Kako ličnost iz epske poezije iz 14. veka pretvoriti u pozorišnu predstavu u Čikagu u 21. veku? To je izazov koji su sebi postavili Milan Andrijanić, autor predstave Banović Strahinja i glumci Srpskog pozorišta Čikago.

"Skoro pre desetak godina dok sam još radio u Abraševiću iz Beograda imao sam veliku želju da napravim jedan igrački spektakl pod imenom Banović Strahinja. Iz raznigh razloga nismo uspeli to tada da realizujemo. Posle toga sam došao ovde i baveći se pozorište, došao sam na ideju da to realizujemo kao pozorišnu predstavu. Reč je o amaterskom pozorištu, ali pokušavaju da se na probama pripreme što bolje mogu. Gledaoci su navikli da njihove predstave izgledaju kao da je reč o profesionalnom ansamblu", kaže Andrijanić.

"Iskreno da Vam kažem, ja volim istorijske predstave. Puno toga i saznamo što nismo mogli, šta se zapravo dešavalo...Milan je tražio podatke iz raznih knjiga, iz same pesme i spojio u jednu celinu", kaže Milenko Šišarica koji glumi Strahinju Banovića.

"Ovog puta imamo dosta glumaca na sceni, dosta je zahtevno, jer ima dosta kretnji...ako hoćete da dočarate nešto kao što je Banović Strahinja, nije samo emocija ono što se traži, nego mora biti i malo više kretnji na sceni", kaže glumac Milovan Glogovac koji glumi Jug Bogdana.

Svi se bave drugim poslovima preko dana, pa tako Nišlijka Maja Radovanović, koja igra Anđu, zapolsena je u jednoj kompaniji na teritoriji Čikaga.

"Ova pesma je prepravljena u ljubavnu priču....i ovde je glavna tema ljubav i oprost Banović Strahinje Anđi", kaže Maja.

U srpskom pozorištu u Čikagu, očekuju da će predstava "Banović Strahinja" biti možda najveći spektakl koji su do sada pripremili i verujem da će biti veoma interesantna za publiku.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво