Читај ми!

Vidovdanski dani Knešpolja

Tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija "Vidovdanski dani Knešpolja", u mestu Knežica, koja je i ove godine započela takmičenjem u kosidbi, označen je i početak "Dubičkog kulturnog leta", u organizaciji KUD „Knešpolje“ i pod pokroviteljstvom Opštine Kozarska Dubica i Ministarstva lokalne uprave i samouprave Vlade Republike Srpske.

U predivnom ambijentu etno domaćinstava u Knežici, uz narodnu pesmu ojkača, započelo je ovogodišnje takmičenje u tradicionalnoj kosidbi kojom je obeležen početak Manifestacije "Vidovdanski dani Knešpolja", koja objedinjuje više kulturno zabavnih i sportskih dogadjaja koji će se odigravati narednih dana u ovom legendarnom Podkozarskom kraju.

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva "Knešpolje" ove su godine, meštanima i mnogobrojnim gostima, sedmoro kosaca, uglavnom višestrukih učesnika kosidbe, pokazali kako su se nekada, pre pojave mehanizacije, skidali otkosi trave sa knežopoljskih njiva.

Da bi se pokazalo koliko je ova tradicija ukorenjena u ovom kraju kose su se latili i načelnici dveju susednih opština Kozarska Dubica i Kostajnica, Radenko Reljić i Nikola Janjetović, a da ova aktivnost nije strana ni ženama svojim učešćem je pokazala i ministarka za lokalnu upravu i samopupravu Vlade Republike Srpske, inače rodom iz ovog kraja, Senka Jujić.

Kao što to običaji nalažu, kosidbu su i ove godine pratili različiti kulturno-umetnički i zabavni sadržaji, kao i bogata gastronomska ponuda, po kojoj je ovaj kraj i poznat, a sve u pripremi i organizaciji KUD "Knešpolje".

Podsećajući da je ova tradicionalna kosidba, kao deo manifestacije „Vidovdanskih dana Knešpolja", i sveukupnog dešavanja u "Dubičkom kulturnom letu", na području Opštine Kozarska Dubica, ministarka Jujić je naglasila da se ovim manifestacijama ne samo čuva sećanje na bogatu prošlost već se i promoviše i veliki turistički i privredni potencijal ovog kraja.

 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво