Читај ми!

"Iznad vrha" - planinarska duhovna misija

Dokumentarni film "Iznad vrha" rediteljski je prvenac Aleksandra Jovića. Film govori o Dejvidu Rajkoviću, Amerikancu srpskog porekla, koji već 10 godina planinari u znak sećanja na svog tragično preminulog brata Zakarija. Uz grupu planinara koji ga prate, Dejvid je bio deo jednog neverovatnog poduhvata.

Film "Iznad vrha" imao je svetsku premijeru na beogradskom FEST-u, a to je bila prilika da Aleksandar Jović dođe ponovo u Srbiju.

"Lepo je što sam se vratio u Srbiju i doneo film na kome sam puno radio protekle 4 godine i da pokažem publici nešto jedinstveno, planinarenje i molitvu u prirodi."

Film govori o neverovatnom poduhvatu srpske pravoslavne zajednice u Americi. O čemu je zapravo reč?

"Dejvid Rajković je veoma interesantan lik. Veliki je vernik, i bez njega ova priča ne bi mogla da postoji. On se peo na planinu u spomen na svog brata Zakarija, koji je nastradao. I to rade već 10 godina", kaže Jović.

Vi ste ih pratili...kakvo je to iskustvo bilo za Vas?

"Došao sam iz Sinsinatija u Ohajo. Kod nas nema planina i za mene je to bilo novo iskustvo. Kampovali smo nedelju dana, peli se oko 200, 300 metara, i to iskustvo u planini je predivno iskustvo, ali i teško zbog razređenog vazduha", kaže Jović.

Družili ste se sa ljudima koji su poreklom iz Srbije, šta nam možete reći o njima?

"Veoma interesantno iskustvo. Mi se svi skupljamo preko crkve u Americi. Crkva jeste duhovni centar, ali i društveni centar. Odlazio sam u crkvu Sveti Đorđe u Sinsinatiju i upoznao sam nekoliko generacija Srba. Dejvid Rajković je četvrta generacija Srba u SAD, a njegovo pravo ime je Dejvid Rejmen. Njegov pradeda se prezivao Rajković, i to prezime je dodao svom imenu 2009. godine. Uči srpski jezik i oseća da su Srbi njegov narod", kaže Aleksandar.

Ceo razgovor pogledajte u našem video prilogu.

Sa Aleksandrom Jovićem razgovarala je Tatjana Adamović. 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво