Читај ми!

Vujići nastavljaju svoju misiju

Vlastimir Vujić, profesor i novinar, ugledno je i cenjeno ime u srpskoj zajednici u Mađarskoj.

Da sport i politika ipak mogu zajedno, potvrđuje uporedna, jednako uspešna karijera profesora fizičke kulture i sporta budimpeštanske srpske gimnazije i novinara, saradnika uglednih srpskih nedeljnika Vlastimira Vujića. Trenersku karijeru započeo je u fudbalskom klubu Mladost u Novom Sadu, a već 3 decenije svoja znanja uspešno prenosi brojnim generacijama, koje postižu vrhunske rezultate i to na najvišim nivoima svih školskih takmičenja u Mađarskoj.

"Shvatajući da se identitet čuva i sportom odlučio sam da pokušam da napravim to što sam u Srbiji napravio. Srbi su vozili sve moguće završnice, fajnalforove...jednom kad sam ušao na državno finale primio nas je i ministar sporta u vladi Viktora Orbana i interesantno da je rekao: "Vi ste mađarsko zlato", a ja sam Srbin, nisam Mađar. On je to rekao jer smo mi mađarska državna škola, da je to uspeh mađarske države, tako da sam morao neke stvari ponovo da presložim i da pogledam i tu stranustranu", kaže Vujić.

Vujić kaže da je u novinarstvu prošao sve faze, od kreativnog, preko analitičkog do kritičkog. Piše o društveno-političkim prilikama u Mađarskoj i o tome kako se one odražavaju na region.

"Kritikujem političke akcije i projekte za koje smatram da ima mesta za kritiku, ne gledajući da li je to opoziciona ili poziciona akcija. Tako da sam uspeo da ostanem svoj, kad to kažem, da pored znanja, zadržim i svoj karakter i svoj stav".

Sa ponosom ističe da je Kuljanin i da je veliki lokalpatriota. Uključio je rodnu Kulu u brojne prekogranične programe, od kulturnih do privrednih i sportskih.

"Uspeo sam da ih povežem po pitanju mnogih stvari, od kulture do sporta, a pomagao sam im i u nalaženju partnera za prekogranične zajedničke projekte, jer Srbija ne može kao kandidat da aplikuje za prepristupne fondove, tako da nalaze zajedničke projekte i uspevaju", kaže Vujić.

Kao i njegovi prezimenjaci Vujići, od kojih mu je Joakim dalji rođak, i Vlastimir svojim angažovanjem ostavlja trag potomstvu. Dobitnik je mnogih priznanja, od kojih se izdvajaju - zvanje Srpskog viteza Prvog reda od strane Kulturno-istorijskog centra „Srpska kruna" iz Kragujevca, nagrada za životno delo u novinarstvu „Zlatno pero Štajerske", kao i nagrada Tesline naučne fondacije za dugogodišnji rad na povezivanju Srba u regionu sa maticom i zalaganje za srpsku zajednicu u Mađarskoj.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво