Читај ми!

Svetosavska akademija u Briselu

Protekle subote, u Crkvi Svetog Save u Briselu, upriličen je Savindan. Hramovna slava Crkve Svetog Save i slava Dopunske škole na srpskom jeziku "Ivo Andrić“, koju organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije, obeležena je arhijerejskom liturgijom.

Liturgijom su načelstvovali Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit evropski Pimej i Njegovo preosveštenstvo episkop zapadnoevropski Justin. Vladika Justin je prelomio slavski kolač sa učenicima Dopunske škole i članovima KUD-a „Đurđevak" iz Antverpena.

Usledila je Svetosavska akademija, koju su organizovali i pripremili đaci Dopunske nastave na srpskom jeziku u organizaciji Ministarstva prosvete Republike Srbije sa svojom nastavnicom Jelenom Stojanović. Ovogodišnju svetosavsku priredbu, svojim fantastičnim nastupom, obogatili su i gosti iz Antverpena, članovi KUD-a „Đurđevak".

Program je počeo izvođenjem „Himne Svetom Savi", nastavio se kolažom pesama o Savindanu, brojnim recitalima, predstavama, pesmom i folklorom, slaveći delo i lik svetitelja.

"Sveti Sava nas je svojim delom zadužio da njegovu priču zauvek pamtimo i prenosimo je sa generacije na generaciju", izjavila je nastavnica Jelena Stojanović. Naglasila je da je posebno ponosna na svoje đake i njihove roditelje, koji se trude da srpski jezik, kultura i tradicija ostanu sačuvani od zaborava, ma gde van domovine živeli. Domovina je zapravo tamo gde je srpski narod i gde se naša kultura neguje i širi, dodala je Stojanovićeva.

Crkva je pripremila prigodne poklone za sve učenike, koji su za svoj nastup dobili posebne pohvale od samog vladike.

Akademiji su prisustvovali Njegova ekselencija ambasador Republike Srbije Aleksandar Tasić, Njegova ekselencija ambasador Republike Srbije pri NATO-u Branimir Filipović, konzulka Vesna Lalić, kao i mnogobrojne zvanice iz javnog života srpske zajednice u Briselu.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво