Čitaj mi!

Nastup srpskog stripa u Parizu

Dugo najavljivano predstavljanje srpskog stripa u Parizu u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka biće održano u petak, 1 jula u 19.30 u Kulturnom centru Srbije.

Promocija kapitalne knjige Sloboda! Jednakost! Strip!: Srpsko-francuski odnosi u umetnosti vizuelnog pripovedanja Zorana Stefanovića na francuskom jeziku u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, posvećena je srpsko-francuskim vezama na polju stripa i velikom značaju stripa u kulturnoj politici obe zemlje, koja se ostvaruje uz međusobnu kulturnu saradnju koja je otpočela 2019. godine nakon potpisivanja sporazuma u oblasti stripa predsednika Srbije i Francuske.

Nakon promocije knjige, po ugledu na fudbalsku reprezentaciju, biće otvorena kolektivna izložba koja predstavlja reprezentaciju Srbije u oblasti stripa i prikazuje ono najbolje što srpski strip ima u poslednjih 30 godina - 11 strip autora sa svojim najvažnijim delima u Francuskoj i Srbiji: Aleksa Gajić, Gradimir Smuđa, Rajko Milošević Gera, Milan Jovanović, Nina Bunjevac, Jana Adamović Kordej - Yana, Milorad Vicanović Maza, Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, Branislav Bane Kerac, Jovan Ukropina, Stevan Subić i „selektor" reprezentacije Vladimir Vesović.

Autori izložbe su Aleksa Gajić, svetski priznat strip autor i ilustrator, Igor Marković, najvažniji srpski strip izdavač i autorski tim Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

O knjizi i izložbi govoriće: Zoran Stefanović, autor knjige i istoričar stripa, Jana Adamović Kordej, poznata srpska strip autorka i dobitnica francuskog ordena za književnost i umetnost, i Marko Krstić, pisac i direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.