Čitaj mi!

Počele sa radom nove dopunske škole srpskog jezika na Malti

U subotu i nedelju, 16. i 17. oktobra, održani su prvi časovi u okviru projekta Srpskog obrazovno-kulturnog centra Sv. Jelena Anžujska – "Škola srpskog jezika na Malti", i to na četiri lokacije: Viktorija (Gozo), Aura, Gzira i Birzebudža.

Srpka deca širom Malte od sada će imati priliku da uče o svojoj otadžbini Srbiji iz školskih klupa dok će njihov napredak biti praćen pod budnim okom naših posvećenih učiteljica: Kristine Kitić, Dragane Duvnjak i Maje Marinković, kao i koordinatorke projekta Jelena Jablanov Maksimović.

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon poželeo je mališanima i učiteljima srećan rad sledećim rečima:

„Našim đacima, polaznicima prve dopuske škole srpskog jezika na Malti, želim srećan početak rada. Siguran sam da ćete saznati mnogo lepih stvari o vašoj otadžbini i da ćete odlučno savladati prelep i milozvučan srpski jezik."

Predstavnici Srpskog obrazovno-kulturnog centra Sv. Jelena Anžujska zahvalili su se Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu na finansijskoj podršci, požrtvovanom ocu Risti Gorančiću, parohu malteškom Srpske pravoslavne crkve, koji je obezbedio prostor za nastavu ali i divnim roditeljima, koji su prepoznali značaj učenja maternjeg jezika i u velikom broju upisali svoju decu.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu nedavno je donela Odluku o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore a koji se tiču Podrške osnivanju novih škola i odeljenja dopunske nastave srpskog jezika u dijaspori u ukupnom iznosu od 20 000 000 dinara. Za funkcionisanje 4 dopunske škole srpskog jezika na Malti obezbeđeno je 4 800 000 dinara.