Читај ми!

"Saudijska Arabija iz mog objektiva" – Pionirski poduhvat Marine Bulatović vredan podsećanja

Često se pitamo da li pojedinac može da uradi nešto veliko i važno i tako pomeri „planine", da li može da uradi nešto što država ne može jer nije motivisana, a jedan primer iz rasejanja govori da svaka ideja može da se realizuje, ma koliko izgledala teško i neostvarljivo.

Marina Bulatović, novinar i PR konsultant krajem 2007. udala se i odselila u Kraljevinu Saudijsku Arabiju. Njen suprug Budislav (građevinski inženjer) tamo je dobio posao, a Marina se iznenada našla zatvorena u četiri zida, u ulozi domaćice, u zemlji koja je poznata kao vrlo konzervativna i tradicionalna, i sa kojom ni Republika Srbija, ni Crna Gora tada nisu imale diplomatske odnose.

Kako je Marininom suprugu fotografija bila hobi još od rane mladosti - Marina je rešila da to „iskoristi" i da ličnim angažmanom upozna i koliko je to moguće približi ove zemlje. Organizovala je izložbe fotografija pod nazivom „Saudijska Arabija iz mog objektiva" i to:

Republika Srbija, Beograd - od 30. septembra do 15. novembra 2009. u Robnoj kući Beograd na Terazijama. Izložbu je videlo preko 30.000 ljudi, a ostvaren je i izuzetan medijski publicitet - više od pedeset medija iz Saudijske Arabije, Srbije, Kuvajta i Kanade pisalo je o ovoj izložbi, a svečanom otvaranju su prisustvovali brojni predstavnicu diplomatskog kora u Beogradu.

Crna Gora, Podgorica - od 7. do 17. juna 2010. u galeriji Centar. Pokrovitelji izložbe bili su Predsednik Crne Gore, Filip Vujanović i Ministar kulture, sporta i medija Crne Gore, Branislav Mićunović.

Ovo je ujedno bio i prvi kulturni događaj ikada zabeležen između Saudijske Arabije sa jedne strane, i Republike Srbije i Crne Gore sa druge koji je organizovao entuzijasta, pojedinac.

Marina je za projekat „Saudijska Arabija iz mog objektiva", od Društva Srbije za odnose s javnošću, dobila 2010. priznanje za Ličnu i građansku inicijativu u oblasti komunikacija. Za isti projekat, od Kluba privrednih novinara Srbije, dobila je priznanje Biznis dama 2010.

Član je Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i član Izvršnog odbora Memorijalnog društva Nikola Tesla u Njujorku.

U Saudijskoj Arabiji živela je sve do leta 2016. a danas živi i radi u Kanadi.

„Nikada nisam razmišljala na ovaj način: Ma, šta ja tu mogu da uradim? ili: Ionako nema šanse bilo šta da se promeni!. Uvek je idealan trenutak za akciju! To je moja životna deviza i tajna svih mojih poduhvata. Ako nešto jako želiš i radiš na tome, ceo Univerzum se udruži da ti se želja ispuni - kaže Paulo Koeljo, a ja mu potpuno verujem", kaže Marina Bulatović.

Toplo preporučujemo Marinin roman „Nina od Arabije" koji se od skora prodaje u tri zemlje. U ovoj knjizi ona je opisala „tajanstveni Orjent". Poznati srpski glumci Neda Arnerić, Ljiljana Blagojević, Iva Štrljić i Nenad Nenadović su u formi kratkog video zapisa, kroz čitanje odlomaka, predstavili knjigu i tako korisnicima društvenih mreža i interneta dočarali atmosferu ovog romana.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво