Читај ми!

Zadužbina koja afirmiše lik i delo Teslinih predaka

"Kada je Radio-televizija Srbije krajem aprila ove godine premijerno prikazala moju knjigu "Tesla: Duhovni lik", tada sam urednici Mreže srpske dijaspore, gospođi Mirjani Raičević -Tasić, obećao da će Javni servis Srbije dobiti još jednu premijernu objavu, vezanu za društvenu inicijativu u koju će biti usmeren sav prihod (autorski i izdavački) od prodaje pomenute knjige", kaže prezviter dr Oliver Subotić za RTS.

Nekoliko dana posle emitovanja te emisije proces registracije Zadužbine „Petar Mandić" bio je završen - 26. aprila 2021. godine organizacija posvećena negovanju uspomene na Tesline pretke, kroz ciljeve koji se izvode u savremenom kontekstu, zvanično je počela sa radom.

Zadužbina „Petar Mandić" je, u idejnom smislu, projektovana sredinom 2020. godine, tokom finalnih radova na knjizi Tesla: Duhovni lik. Sasvim slučajno (ili, bolje reći, duboko promisaono) formiranje Zadužbine se desilo tačno stotinu godina od rođenja čoveka čije je ime odabrano za njen naziv. U pitanju je Petar Mandić, doajen posleratne kulturne scene Nove Varoši, i prvi i dugogodišnji direktor novovaroškog Doma kulture. Ovaj čovek je bio jedna od izrazito plemenitih ličnosti koje su obeležile drugu polovinu 20. veka novovaroškog kraja, a u profesionalnom smislu, osoba koja je pružila ozbiljan kulturni doprinos malenom gradu podno planine Zlatar. 

Zadužbina „Petar Mandić" je, dakle, neprofitna organizacija koja ima dobrotvorne ciljeve duhovnog, kulturnog, naučnog, privrednog, nacionalnog i opštedruštvenog karaktera. Ono što je specifično za nju jeste da je u srži njene delatnosti afirmacija lika i dela predakâ Nikole Tesle, na način koji ih koristi kao paradigmu. Naziv Zadužbine, premda je vezan za ličnost iz drugog vremensko-prostornog konteksta, u posrednom smislu je povezan sa Nikolom Teslom jer je ime Teslinog ujaka-sveštenika, koji je odigrao važnu ulogu u njegovoj mladosti, pre monašenja bilo Petar Mandić. Istovremeno, ideja stvaranja Zadužbine poklopila se i sa jubilejom od 180 godina rođenja tog izuzetnog sveštenoslužitelja Srpske Pravoslavne Crkve. U tom smislu, može se reći da Zadužbina „Petar Mandić" nosi ime po jednom zaslužnom kulturnom delatniku, a svoje ciljeve usmerava na osnovu lika i dela istoimenog sveštenoslužitelja SPC.

S obzirom na to da je rad Zadužbine „Petar Mandić" usmeren na negovanje uspomene na Tesline pretke - konkretno: familije Tesla, Mandić, Kalinić i Budisavljević - njen operativni cilj je podizanje specijalnog etno-muzejskog kompleksa u selu Radoinja pored Nove Varoši, u neposrednoj blizini jedne od najvećih trafostanica na Balkanu, koja je ove godine izgrađena u Subotića polju, nedaleko od Prirodnog rezervata „Uvac". Taj etno-muzejski kompleks bi se podigao u slavu Božiju (zbog čega će jedno od ključnih obeležja biti veliki Časni Krst), a u čast predakâ Nikole Tesle, koji su mahom bili pravoslavni sveštenici i/ili vojnici-graničari u Austrijskoj imperiji. Svakoj od navedenih familija od kojih Tesla vodi poreklo biće posvećena posebna arhitektonska celina u okviru pomenutog kompleksa.

U strateškom smislu, Zadužbina ima nekoliko ciljeva, koji su zasnovani na životu i delu Teslinih predaka koji su imali veliki uticaj na najvećeg srpskog pronalazača svih vremena. Pre svega, reč je o Teslinim roditeljima - ocu, protoprezviteru Milutinu Tesli, izuzetnom svešteniku Srpske Pravoslavne Crkve; i majci, Georgini, svešteničkoj ćerki poreklom od loze Mandića koja je Srpskoj Crkvi dala na desetine sveštenika.

Poseban fokus Zadužbine je na afirmaciji lika i dela Teslinog ujaka, napred pomenutog protoprezvitera Petra Mandića, potonjeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja. Primera radi, kao što je ujak Teslu stipendirao na studijama kada je ovaj ostao bez oca, a posle studija i materijalno pomagao kada je to bilo neophodno, tako i Zadužbina „Petar Mandić" za jedan od ciljeva ima stipendiranje mladih studenata tehničkih i drugih nauka, i to prvenstveno onih koji imaju dobre ocene, a koji su ostali bez jednog ili oba roditelja. Isto tako, imajući u vidu značaj ujaka-sveštenika koji je Nikolu Teslu direktno uveo u Dekartovu filosofiju (koja je, podsetimo, kroz teoriju etra bila od temeljnog značaja za Teslin kasniji pronalazački pristup), i Zadužbina „Petar Mandić" ima za cilj popularizaciju kvalitetnog dijaloga između religije, filosofije i nauke u našem društvu.

Roditeljski dom je bio osnov od kog je Tesla krenuo dalje. Ono što je poneo iz kuće bilo je nezamenljivo i dalo mu je podsticaj za razvoj, uzevši u obzir roditeljsku ljubav i pažnju, kao i žeđ za sticanjem znanja koje je stekao još u detinjstvu, kroz bogatu očevu biblioteku. Zato će Zadužbina „Petar Mandić" raditi na razvoju školâ roditeljstva u Srbiji i podsticati projekte obrazovanja koji se tiču razvoja emotivne inteligencije kod dece. Opet, po uzoru na ono što je Tesla usvojio od najmlađeg uzrasta po ugledu na najbliže porodično okruženje, dominantno oblikovano pravoslavnim hrišćanstvom i njegovom uzvišenom etikom koja na divan način spaja pravdu i milosrđe, Zadužbina „Petar Mandić" će raditi na podizanju društvene svesti u pogledu uravnoteženog obrazovanja, koje podrazumeva pre svega formiranje moralnog lika mladih naraštaja, čemu će prirodno sledovati i stimulacija njihovih intelektualnih sposobnosti, prema modelu koji je sveštenik Milutin Tesla pokazao u radu sa svojim sinom dok je još bio dete, o čemu je sam Nikola Tesla ostavio jasno svedočanstvo u svojoj autobiografiji.

Pored navedenih ciljeva, globalna afirmacija onog najboljeg što srpski narod ima u svojoj istoriji i tradiciji, i razvijanje dobrosusedskih odnosa između pravoslavnih Srba i ostalih balkanskih naroda, su dodatni ciljevi čijem će ispunjavanju Zadužbina biti posvećena. I to će činiti po ugledu na dva velika mirotvorca, Teslinog oca i ujaka, koji su gradili mostove poštovanja i razumevanja kada je reč o odnosu prema rimokatolicima i muslimanima.

Moto Zadužbine „Petar Mandić" je ZNANjE, PRAVIČNOST I NESEBIČNOST, što su tri vrline koje je Nikola Tesla opisao kao veoma retke, a veoma potrebne u našem vremenu. Taj moto je istovremeno i vrednosni sistem koji Zadužbina želi da prenese pre svega mladim naraštajima, na kojima ostaje zadatak daljeg oblikovanja savremenog srpskog društva.

Svi koji su do sada uključeni u rad Zadužbine „Petar Mandić" su nešto svoje darovali ili se nečega svog odrekli u njenu korist, bilo da su to materijalni resursi, rad ili lične sposobnosti. U vremenu divljačkog kapitalizma (nikada mi neće biti jasno zašto ga zovu „liberalni" - prim. O. S.) ideja da se nešto daje društvu (umesto da se od njega brutalno i bezobzirno otima, kao što je sve češći slučaj) kroz Zadužbinu „Petar Mandić" treba da dobije dodatni podstrek. Pritom, ono što dajemo, dajemo od srca, a one u koje ulažemo obavezujemo isključivo čašću i savešću. Tako će, primera radi, obaveza studenata koji budu dobili stipendije biti isključivo moralna: da i sami, u meri kojoj mogu, pomognu nekom učeniku kada završe svoje studije i postanu finansijski sposobni da i druge podrže.

Pred Zadužbinom „Petar Mandić" je dug put, a prvi koraci su, kao i uvek u životu, najteži. No kao što je u slučaju prohodavanja ključna upornost i podrška okoline, tako i mi imamo veru da ćemo uz podršku plemenitih ljudi, a pre svega uz pomoć Božiju, u godinama koje su pred nama ispuniti svoju misiju. A sve ljude dobre volje koji žele da nam se pridruže u širenju ideje i duha zadužbinarstva, altruizma i požrtvovanosti, duha koji je duboko u genima srpskog naroda i koji nas je održao sve ove vekove, od sveg srca pozivam da nam se u ovom projektu pridruže!

Autor teksta je sveštenik pri hramu Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu i jedan od osnivača Zadužbine „Petar Mandić".

 

 

 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво