Izložba o dinastiji Karađorđević u Čikagu

U predvorju srpske pravoslavne crkve Sveti Vasilije Ostroški, u jednom od najpoznatijih čikaških naselja, Lejk Forestu, otvorena je izložba fotografija srpske kraljevske familije, a posebno mesto zauzima kralj Petar Drugi, sahranjen u obližnjem manastiru Sveti Sava u Libertivilu. Bio je jedini monarh sahranjen na tlu SAD, pre nego što su njegovi posmrtni ostaci prebačeni u Oplenac.

Popadija Ana Krošnjar kaže da se mogu videti razne fotografije kralja Petra Drugog i članova familije sa poznatim svetskim ličnostima, kao što su predsednik SAD Ruzvelt na susretu u Beloj kući u Vašingtonu i  premijer Velike Britanije Vinston Čerčil u Londonu. Tu je i venčanje britanske kraljice Elizabete na kome su bili i kraljica Viktorija, kralj Džordž i drugi. Neke od fotografija nikada ranije nisu viđene u javnosti.

Popadija Ana dodaje da je uzbudljivo videti ovaj deo srpske istorije i kontakte koje je ostvarila srpska kraljevska familija. Kaže i da je legendarni pevač Frenk Sinatra pozajmio svoj avion kralju Petru Drugom kada je trebalo da odleti u Denver na operaciju.

Fotografije su poklonjene crkvi, a darivali su ih lično princ Aleksandar Karađorđević i Keti Fenslou, predsednica i osnivač Humanitarne organizacije Naši Srbi iz Čikaga.

Izložba je otvorena i u čast proslave Dana Svetog Mardarija, koji je sazidao manastir Svetog Save. Biće otvorena do kraja septembra. Uz fotografije se mogu videti i neki istorijski novinski članci, pa izložba može biti posebno interesantna i studentima istorije.

Posebno je zanimljivo i to što se na izložbi nalazi originalna uniforma kralja Petra Drugog.

Pripremljene su i rukavice i maska za sve koji dođu u posetu, a izložba je besplatna za sve posetioce, svakog dana..

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво