Obrazovne emisije Srpske televizije u Crnoj Gori

U vreme trajanja pandemije koronavirusa Srpska radio televizija u Crnoj Gori emitovaće svakog radnog dana obrazovne emisije "Srpski na srpskom" od 15 sati (repriza sutradan u 9 sati) i "Srpsko nasleđe" od 18 sati (repriza sutradan u 12 sati), sa namerom da svim zainteresovanim učenicima pokuša da nadoknadi, ono što im, zloupotrebljavajući obrazovni sistem, uskraćuje Ministarstvo prosvjete, a to su nastavni sadržaji iz srpskog jezika, srpske književnosti, kulture i istorije, piše u saopštenju Srpske televizije.

Srpska radio televizija u Crnoj Gori obratila se javnosti saopštenjem:

"Projekat potiskivanja srpskog jezičkog, kulturnog i istorijskog identiteta, tj. preidentifikacije (po imenu države) cjelokupnog srpskog nasljeđa u današnjoj Crnoj Gori, najneposrednije se i najefikasnije sprovodi preko obrazovnog sistema, tj. školskih programa i ideološki koncipiranih udžbenika, posebno onih za jezik, književnost i nacionalnu istoriju.

Beskrajan niz proizvoljnih, nenaučnih, netačnih i tendencioznih informacija, koje sretamo u tim udžbenicima, kao i način njihovog plasiranja, imaju za cilj jednostrano, ideološko oblikovanje svijesti mladih generacija i njihovog emotivnog, saznajnog i uopšte intelektualnog usmjeravanja prema vrijednostima koje se ne temelje na istorijskom, kulturnom i duhovnom nasljeđu stvorenom na srpskom jeziku i u srpsko-pravoslavnom civilizacijskom kontekstu, što jasno ukazuje ne samo na prozelitističke nego i kulturocidne težnje njihovih autora da se, možda i u nekoj doglednoj budućnosti, srpsko nasleđe u potpunosti potisne iz Crne Gore.

Ti udžbenici ne samo što su ideološki koncipirani, sa naglašenim lokal-šovinističkim sadržajima nego su i izrazito kulturocidnog karaktera. Na primjer, ni u jednoj ovdašnjoj čitanci, kako za osnovne tako i za srednju školu, sve do četvrtog razreda gimnazije, nema nijednog književnika rođenog na prostoru današnje Crne Gore koji je identifikovan kao srpski književnik. Razumije se, ako nema srpskih pisaca u Crnoj Gori, niti ih je kada bilo, onda u njoj nema ni srpskog jezika, ni srpskog naroda, niti ih je kada bilo!

Izbačeno je preko četrdeset srpskih pisaca, među kojima i Sveti Sava, utemeljivač srpske književnosti, pismenosti i duhovnosti, čime se jasno poručuje da u Crnoj Gori nema mjesta ni svemu onome što u svijesti većine njenih građana, predstavlja Sv. Sava, pa ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi!

Kao odgovor na te zloćudne namjere, Srpska radio televizija se potrudila da u svojim obrazovnim emisijama "SRPSKI NA SRPKOM" i "SRPSKO NASLEĐE", zainteresovanim učenicima pokuša nadoknaditi, prema svojim mogućnostima, ono što im, zloupotrebljavajući obrazovni sistem, uskraćuje Ministarstvo prosvjete, a to su nastavni sadržaji iz srpskog jezika, srpske književnosti, kulture i istorije, za koje se najdublje vezuju kolektivna osjećanja baštinika srpskog nacionalnog, kulturnog i istorijskog identiteta.

Obrazovne emisije biće emitovane svakog radnog dana, počev od 31. marta 2020. godine: 

- SRPSKI NA SRPSKOM od 15:00 časova, sa repriznim terminom sjutradan u 9:00 časova; i
- SRPSKO NASLEĐE u 18:00 časova, sa repriznim terminom sjutradan u 12:00 časova.

U Podgorici, 30. marta 2020. godine"

 

 

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво