Francuska u vanrednom sanitarnom stanju

Na današnji dan Francuska broji 22.302 zaražena koronavirusom, dok se u bolnicama širom Francuske nalazi 10.176 ljudi, od čega 2.516 u teškom stanju. Virusu je podleglo 1.100 osoba a 3.281 je izlečeno. Koronavirus intenzivno kruži u osam francuskih regiona, od kojih su najugroženiji Alzas i pariski region Il de Frans.

Na snazi je vanredno sanitarno stanje, oročeno na dva naredna meseca. Dozvoljeno je udaljavanje od mesta stanovanja do 500 metara radi kupovine osnovnih potrepština, hitnih potreba i psihofizičke relaksacije - za šta građani garantuju potpisanim dokumentom.

Oni koji rade moraju imati potvrdu poslodavca. Osobama starijim od 65 godina nije zabranjen izlazak iz domova, ali se putem medija intenzivno skreće pažnja na njihovu posebnu ugroženost. O redu i samoizolaciji brine 100.000 žandarma i policijskih snaga.

Žerom Salomon, Generalni direktor za zdravstvo Republike Francuske, izjavio je da se vrhunac epidemije ovde može očekivati za osam dana, a da bi obuzdavanje koronavirusa moglo biti merivo za petnaestak dana, ukoliko se svi budu pridržavali pravila.

Kako saznajemo od Đure Ćetkovića, predsednika Saveza Srba Francuske, aktivnosti srpske dijaspore su do daljnjeg obustavljene. Bogosluženja u Crkvenoj opštini Sveti Sava se održavaju bez prisustva javnosti, uz pominjanje vernika i poruku da se molitve nastave u "porodičnim crkvama", domovima svih Srba Francuske. 

 

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво