Podsećanje umesto promocije

Kao i mnoge druge važne događaje, vanredno stanje, uvedeno zbog borbe sa virusom korona, odložilo je za normalnije prilike i bolje okolnosti, očekivanu promociju izuzetne knjige „78 dana apokalipse – istina optužuje“, kojom bi se obeležila godišnjica NATO agresije na SRJ.

Dok ne stigne u ruke čitalaca, podsećamo da je ovu knjigu „ispisalo" više od 100 istaknutih autora iz Srbije i sveta, koji ukazuju na nemerljive posledice NATO bombardovanja SRJ 1999.

Knjiga je nastala na inicijativu naše dijaspore. Knjiga predstavlja zapis za istoriju, kakva do sada nije priređena, pa je i oficijelni žiri minulog Sajma knjiga u Beogradu nagradio specijalnim priznanjem, za izuzetnost.

U uvodu knjige su reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zatim Njegove Svetosti patrijarha srpskog g. Irineja i prvog potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića. Slede tekstovi eminentnih domaćih i inostranih autora (skoro polovina su iz sveta) - generala, diplomata, akademika, vojnih i drugih eksperata, istoričara, lekara, geostratega, istaknutih novinara, književnika, nobelovaca, publicista ...

Knjiga ukazuje i podseća da smo napadnuti bez stvarnih razloga (da bi se stvorila prva NATO država na planeti), kukavički tučeni iz aviona s nedostižnih visina i raketama sa udaljenosti od više hiljada kimometara. Srpski narod branio se kako je znao i umeo, izborio i opstao.

Na promociji je očekivan i specijalan gost - ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ali okolnosti su učinile da se i on naknadno pojavi, kad za to bude prilika.

Autori ove knjige ukazuju na nemerljive posledice upotrebe vojne sile, na ogromnu materijalnu štetu, na veliki broj žrtava i na upotrebu nedozvoljenog oružja koje treba zabraniti. Tekstovi eminentnih autora oslikavaju sve dimenzije NATO agresije, ukazujući i na višestruke posledice koje je bombardovanje ostavilo po narod i državu Srbiju, koja je podnela 2.300 vazdušnih udara na oko hiljadu objekata širom zemlje.

Njihovih 1.150 borbenih aviona izručilo je na SRJ oko 420.000 projektila ukupne težine 22.000 tona. Lansirano je i više od 1.300 krstarećih raketa ogromne razorne moći. Rasuto je i 37.000 kasetnih bombi za dejstvovanje po živim ciljevima, iako je njihova upotreba zabranjena Ženevskom konvencijom.

NATO avijacija je koristila i zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom, čije su posledice nesagledive. Materijalna šteta pričinjena SRJ procenjena je na oko 100 milijardi dolara. Tokom NATO agresije poginulo je preko 2.500 ljudi, a sa prostora južne pokrajine Srbije - Kosova i Metohije, prinudno je raseljeno više od 200.000 ljudi, prvenstveno Srba. Zdravlje stanovništva zbog upotrebe eksplozivnih sredstava sa osiromašenim uranijumom je ozbiljno narušeno. Maligna oboljenja mestimično poprimaju razmere epidemije.

Svedeni u jedan zaključak, tekstovi ove knjige nisu samo upozorenje i apel da se u međunarodnim odnosima ne poseže argumentima sile, već i afirmacija svesti da civilizacijski procesi ne smeju biti podređeni ničijoj moći i samovolji.

Izdavač knjige je Asocijacija „Srpska veza" i novosadski „Prometej".

Sadržaj knjige i povod za događaj najupečatljivije iskazuje poruka vladike Irineja bačkog, sa zadnje korice:

„Živimo u vremenu u kojem rat ima ime mira, u kome je zločin milosrđe, a laž se naziva istinom".

Borimo se da to vreme zauvek ostane iza nas.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво