Karavan sreće ka deci se kreće

Gordana Petković Laković, koja već dugo živi u Torontu (Kanada), objavila je dve knjige poezije za decu. Njen "Karavan sreće" putuje po celoj Kanadi na radost brojnih mališana.

Gordana Petković Laković objavila dve zbirke poezije za decu "Radoznalica" i "Neka raste naše drvo", a predstavljene su u gradovima širom Kanade: Torontu, Vindsoru, Hamiltonu, Ričmond Hilu, Detroitu (SAD), a u naredih nekoliko nedelja biće predstavljene u Nijagari, Kičineru, Vitbiju i Čikagu (SAD).

Do sada je ovoj neobičnoj književnoj igraonica prisustvovalo preko dvesta pedesetoro dece uzrasta od četiri do dvanaest godina.

"Namera književna radionice je da se deci slikovito, a kroz igru i pesmu predstavi poezija. Ideja je da se deca zabavljaju, nauče nešto novo i zainteresuju za čitanje knjiga na srpskom jeziku. Mnogi od ovih mališana idu u srpske škole, trude se da govore srpski jezik i nauče ćirilicu. Nastavnici čine sve što je u njihovoj moći da na malobrojnim časovima, srpskoj deci rođenoj u Kanadi, pruže što više.

Mislim da našoj deci nije posvećeno dovoljno pažnje i nedostaju im kulturni događaji. Kao i odraslima tako su i deci potrebne profesionalne pozorišne predstave, priredbe, koncerti, književne radionice, igraonice, dramske sekcije, folklor, likovne i verske radionice. Fizička udaljenost i distanciranost od kulture i tradicije utiču na to da se veze lako kidaju i koreni zaborave.

"Radoznalica" i "Neka raste naše drvo" govore upravo o tim korenima, vraćaju jeziku koristeći jednostavne reči koje deca znaju, dodaju nove, lagane koje se rimuju i na maštovit način obuhvataju istoriju i tradiciju. A da li im se dopada ovakav vid igre? Odgovor je da, jer deca su iskrena publika. Da im se ne dopada vrlo brzo bi im popustila pažnja i postali bi nemirni, što do sad nije bio slučaj", kaže Gordana Laković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво