Krila ima, nije ptica

"Krila ima, a nije ptica" naziv je umetničkog rada Tamare Zečević, jednog od 562 rada koji su na krilima umetnosti došli iz celog sveta na osmu Međunarodnu izložbu "Umetnost u minijaturi Majdanart 2017". Svoje umetničke radove u Majdanpeku, gradu postojbine bakra i gradu u kome je svojevremeno pronađen najveći grumen zlata u svetu, poslalo je oko 400 umetnika sa svih kontinenata, iz 38 država sveta. Za izložbu su odabrana dela 311 umetnika iz: Kine, Irana, Meksika, Finske, Tajlanda, Koreje, Litvanije, Kanade, Japana, Novog Zelanda, Izraela, Dominikanske Republike, Poljske, Švedske …, a najviše ih je iz Srbije, Republike Srpske i susednih zemalja.

Na izložbi u Mandajpeku učestvuju i umetnici koji žive u dijaspori: Jagoda Karić Ivanov sa novog Zelanda, Miodrag Miloš iz Kanade, Vasa Stojnović iz Dortmunda, Katarina Alivojvodić iz Italije, Milena Milošević i Uroš Ušćebrka iz Meksika.

Umetnička minijatura ima svoje specifičnosti u odnosu na dela većih dimenzija, da se u jednom ograničenom formatu vidi kompaktnost kompozicije u slikarstvu - skulpturi, grafici, keramici, dizajnu nakita i digital artu.

Na otvaranju izložbe i dodeli nagrada predsednik Majdanarta - Zoran Mitrović, obraćajući se umetnicima koji su učestvovali i ljubiteljima umetnosti posebno se zahvalio saradnicima iz sveta iz Dominikanske Republike - Mariojose Atapii, koja je već više puta predstavila ovu značajnu manifestaciju na nacionalnim medijima u Dominikanskoj Republici. Posebnu zahvalnost izrazio je Urošu Ušćebrku za sve informacije koje je prezentovao u Meksiku i za saradnju u našim radionicama u kojima učestvuju umetnici iz Meksika. Zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos promociji kulture turističkih vrednosti i ukupne kulturne baštine ovoga kraja, koji je uprkos bogatoj tradiciji nezasluženo zaboravljen.

Prve četiri nagrade na ovogodišnjoj izložbi pripale su Ireni Kuzmanović za rad Prvi dani iz Beograda, Jasmini Pejčić za rad pod nazivom Slojevi keramičarki iz Beograda, Sanji Dević iz Niša i Bojanu Novakoviću iz Novog Sada. Izuzetna nagrada pripala Maji Vučić, diplomiranoj slikarki iz Beograda za rad Numen - nakit za svetlost u porcelanu.

Izložba će trajati do 2. oktobra. U toku izložbe je i konkurs iz oblasti slikarstva za mlade od tri do 19 godina, koji Majdanart realizuje u saradnji sa Galerijom - Muzej Mizial iz Gaziantera u Turskoj.

Od izuzetnog značaja je da mladi shvate značaj umetnosti, jer je ona - kako jedno delo nosi naslov Svetlost svetu.

 

broj komentara 0 pošalji komentar