Dan nauke u Srbiji - Teslin rođendan

Dan nauke u Srbiji - 10. jul biće obeležen u mnogim gradovima Srbije. Ta manifestacija vezuje se za rođendan naučnika i pronalazača Nikole Tesle (1856-1943), koji je 10. jula rođen u Gospiću u Hrvatskoj.

Beogradski centar za promociju nauke prirediće Dečiji naučni klub, izložbu "Teslina vizija interneta", naučnu tribinu "HAARP i druge zablude o nauci", a biće filmova o delu i životu Nikole Tesle pod nazivom "Teslin bioskop".

Dan nauke biće u Jugoslovenskoj kinoteci obeležen prikazivanjem filmova o Tesli, a u Rektoratu Univerziteta u Beogradu biće održana tribina posvećena Tesli.

Manifestaciju "Tesla dan" organizuje Klaster puteva kulture koji udružuje više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i šest fakulteta.

Program "Teslin dan" biće održan i u Nišu, Leskovcu, Zaječaru, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Užicu, Negotinu, Fruškoj gori i Sremskoj Kamenici.

U Beogradu, zainteresovani će imati priliku da prođu kroz kabinete ETF-a i saznaju kako je Tesla "pravio gromove", na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje...

U Narodnoj biblioteci Srbije biće moguće saznati više o posebnom prijateljstvu Tesle i Jovana Jovanovića Zmaja.

Istog dana u Užicu će biti moguće obići najstariju hidroelektranu u Srbiji sagrađenu prema Tesla principima 1900. godine, samo četiri godine posle Nijagare.

Svi koji "Tesla dan" provedu u Leskovcu moći će da obiđu hidroelektranu Vučjanku koja predstavlja neverovatan spoj prirode i ljudskih ruku, i prisustvuju obeležavanju Teslinog rođendana u Narodnom muzeju Leskovca.

U Nišu će posetioci moći da proslave "Tesla dan" posetom hidroelektrani Sveta Petka koja je od aprila prvi put u svojoj istoriji otvorena za posetioce, kao i uz specijalne animacije Teslinih patenata na Elektronskom fakultetu.

U Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, profesor Elektrotehničkog fakulteta Milić Stojić održaće predavanje na temu "Nikola Tesla - život i delo", a u čast Tesle prigodne programe pripremio je i Muzej Nikole Tesle.

U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka biće prikazan multimedijalni performans posvećen Nikoli Tesli. Dan nakon obeležavanja dana Teslinog rođenja, Zavod će održati tribinu "Eko pionir - Nikola Tesla i vrednosti održivog razvoja", na kojoj će biti reči o Teslinoj ostavštini i njegovom delu kao inspiraciji za novu ekološku paradigmu i kulturnu matricu.

Tesla global forum u hotelu "Norcev", na Iriškom vencu, prirediće svečanu akademiju i međunarodni "Nikola Tesla festival - Secret Conncetion Summit".

Gost festivala biće direktor međunarodnog UNESKO centra za mir iz Vašingtona Gij Džokin (Guy Djokin), rodom iz Kameruna. Na jučerašnjoj konferenciji za štampu je istakao da je on pre svega aktivista u borbi za socijalnu pravdu.

"Vodim američku federaciju UNESKO klubova i sada sam, na putu za Kinu, prvi put u Srbiji. Veoma sam srećan što mogu da upoznam i vašu zemlju i ljude. Tesla je bio veliki naučnik, ali i veliki humanitarac i želim da se pridružim svima koji mu odaju počast", izjavio je Džokin.

On je dodao da su Ujedinjene nacije proglasile 2015. godinu za godinu svetla i svetlosne tehnologije.

"Ne postoji bolja ličnost od Tesle u tom kontekstu i naša federacija UNESKO klubova će tim povodom prirediti događaj njemu u čast. Nadam se da ćemo u tome za partnera imati i vaš Tesla global forum", rekao je Džokin.

Sindikat nauke Srbije tradicionalno, svake godine, Dan nauke obeležava polaganjem venca na spomenik Nikole Tesle ispred Elektrotehničkog Fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво