Obnovljena škola na Kosovu

Francuska nevladina organizacija "Solidarnost za Kosovo" renovirala je OŠ "Bora Stanković" u selu Straža kod Gnjilana. Vrednost investicije je 15000 evra. Krajem decembra njihov božićni konvoj doneće deci sa Kosova školski pribor, sportsku opremu, garderobu i igračke.

Francuska nevladina organizacija Solidarnost za Kosovo nastavlja uspešne humanitarne akcije na radost stanovništva u srpskim enklavama. Nakon što su ove godine dopremili Srbima 4 konvoja sa 40 tona hrane za narodnu kuhinju, 1 konvoj garderobe i odveli 40-tak mališana sa Kosova na more u Herceg Novi, svečano su otvorili i renoviranu OŠ Bora Stanković u selu Straža kod Gnjilana.

Škola je renovirana donacijama brojnih francuskih donatora, a vrednost investicije je 15000 evra.

„Kada sam 2004. godine video strahote antisrpskog pogroma, to je bila polazna tačka i poželeo sam da se angažujem na konkretnim, pozitivnim akcijama", rekao je osnivač ove NVO Arno Gujon.

To je razlog što je osnovao organizaciju Solidarnost za Kosovo.

"Uz pomoć brojnih donatora koji učestvuju u humanitarnim programima organizacije Solidarnost za Kosovo obezbedili smo neophodan materijal za renoviranje škole i platili smo izvođače iz srpskih enklava i tako im omogućili da zarade novac svojim radom. Sve to je nadgledao đakon Bojan Krstić koji je u Gračanici zastupnik humanitarne kancelarije finansirane od strane Solidarnost za Kosovo", izjavio je Gujon.

Škola Bora Stanković je svoje prve đake primila šezdesetih godina prošlog veka. Nekada je osnovno obrazovanje ovde sticalo oko 150 đaka, a danas ih je svega četrdesetak.

Infrastruktura nikad nije bila obnovljena, sanitarni blok je bio u jako lošem stanju, grejanje nije ni postojalo, a deca su se smrzavala zimi jer su prozori na mnogim mestima bili polomljeni.

„Vi sami znate da je ovo selo brdsko-planinskog tipa i da se svake godine osipa broj učenika. Mislim da će ova pomoć koja je stigla i sa ove strane, mnogo pomoći da deci poboljšamo uslove", rekao je Predrag Đekić, direktor OŠ Bora Stanković

Prema rečima Arno Gujona ova škola posle toliko godina konačno ima sve neophodno za obrazovanje kosovskih mališana.

"Uveli smo centralno grejanje i postavili radijatore u svim prostorijama, renovirali školski ulaz i betonske stepenice, zamenili prozore i uradili novi sanitarni blok sa toaletom, vodom i strujom", izjavio je Arno Gujon uz napomenu da su dobili i kupili školski pribor za sve polaznike ove škole.

Božićnu radost ova organizacija doneće i ostalim kosovskim mališanima krajem decembra kada će stići božićni konvoj i deset francuskih volontera koji će podeliti deci sa Kosova školski pribor, sportsku opremu, garderobu i igračke.

Organizaciju „Solidarnost za Kosovo" osnovao je 2004. godine u Francuskoj Arno Gujon sa ciljem da pomaže najugroženijim Srbima na Kosovu i Metohiji, uz prioritet pomoći deci. Prošle godine u sklopu Eparhije raško-prizrenske otvorena je humanitarna kancelarija, koju finansira organizacija „Solidarnost za Kosovo" i od koje dobijaju tačne informacije o potrebama najugroženijeg stanovništva na Kosovu.

Uz to organizacija izdaje tromesečni list kojim informiše Francuze o stvarnim događajima na Kosovu, a među svojim uspesima ubraja i imenovanje za najplemenitiji podvig u 2012. godini. Njen osnivač Arno Gujon je odlikovan medaljom kralja Stefana Dečanskog.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво