Četvrtina veka "Oplenca" iz Toronta

KUD "Oplenac" iz Toronta nastao je 1986. godine u želji roditelja i dece iz srpskog rasejanja da sačuvaju svoj nacionalni identitet i da kanadskom društvu predstave srpsku kulturu, muzičko i folklorno nasleđe. Ove godine društvo slavi 25 godina rada. Povodom ovog jubileja prenosimo intervju sa Draganom Varaklić, predsednicom KUD "Oplenac".

"Aktivno sam se priključila radu društva kao sponzor i volonter 2005. godine. Tada nisam razmišljala o funkcijama, niti sam bila u toku kako sve tačno funkcioniše u Oplencu, ali mi se svidela suština i cilj postojanja jedne ovakve organizacije u srpskoj zajednici", kaže Dragana Varaklić.

Šta se po Vama, bitno promenilo u ovom umetničkom društvu od kada ste Vi predsednik?

"Svaka nova generacija upravnika donosila je nešto novo što se tiče organizacije u svakodnevnom poslovanju Oplenca. Svoj uticaj sa pozicije predsednika društva sam najviše usmeravala ka tome da se kvalitetnim radom, kao i efektivnim oglašavanjem popularizuje rad društva u srpskoj zajednici i šire, kako bi nam se što više dece, omladine i članova pridružilo. Najbitnije je, da taj broj još uvek ide uzlaznom linijom."

Postoji li ideja da jednoga dana Oplenac preraste u profesionalnu organizaciju?

"Oplenac nije zamišljen da bude profesionalna organizacija i mislim da se to neće u budućnosti promeniti."

Kako stimulišete najbolje igrače?

"Sa Reprezentativnim folklornim ansamblom se radi veoma kvalitetno 4-5 sati nedeljno, plus kroz kampove folklora koje organizujemo za vreme školskih raspusta u letovalištima i različitim gradovima. Program je raznolik i bogat, a zbog toga interesantan ne samo igračima već i publici, zbog čega smo u mogućnosti da organizujemo koncerte i putovanja van Kanade o minimalnom trošku igrača. Sve ovo drži igrače na okupu."

Sarađujete uglavnom sa koreografima koji dolaze iz Beograda?

"Oplenčev umetnički direktor, Vladimir Spasojević, ubraja se u red najboljih srpskih koreografa. On je ujedno i odličan instruktor folklorne igre. Rođen je u Valjevu, a zanat je pekao radeći u najboljim srpskim KUD-ovima u Beogradu kao i van Srbije. U Oplenčevom bogatom repertoaru nalaze se koreografije skoro svih velikih imena srpskog folklora."

Da možete nešto da promenite tokom noći, šta bi to bilo?

"Promenila bih da Oplenac održava cela srpska zjednica, umesto jedan, vrlo mali broj požrtvovanih volontera."

Kao pravi slavljenik od 25 godina, Oplenac se sprema za gostovanja i jubilarni godišnji koncert u Misisagi?

"Posle gostovanja Nacionalnog ansmbla Kolo prošlog oktobra u organizaciji Oplenca, povodom 25 godina postojanja društva, Oplenac će izvesti i niz koncerata, počev od zapadne obale SAD gde su u periodu od 17. do 26. maja 2012. zakazani koncerti u San Diegu, Los Anđelesu, San Francisku i Sakramentu, pa do godišnjeg koncerta u Living art centru u Misisagi, 3. juna 2012."

Po čemu će, i da li će, ovaj koncert biti drugačiji od prethodnih?

"Ovim koncertom se proslavlja 25 godina rada društva, što znači da će u njemu biti zastupljeni elementi rada tokom niza godina, a program biti za toliko, bogatiji i interesantniji."

Na koji način se kulturna organizacija Oplenca uključuje u multikulturalizam Kanade?

"Oplenac je organizacija otvorenog tipa, gde su članovi iz drugih zajednica dobrodošli, ako imaju želju da se priključe nekoj od sekcija i nauče nešto o srpskoj tradiciji i kulturi ili srpski jezik. Razmena znanja i iskustva se obnavlja redovno kroz festivalske nastupe zajedno sa kulturnim organizacijama koje predstavljaju različite zajednice okupljene pod istim kanadskim nebom."

Kako vidite Oplenac u narednih 10 godina?

"Oplenac u budućnosti vidim u novoj zgradi sa velikom podignutom scenom za igru i prostranim svlačionicama i učionicama, kao i sa udvostručenim brojem članova na svim nivoima."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво