Život u stripu

Na izložbi u Francuskom institutu u Beogradu, strip crtač Aleksandar Zograf je ilustracijama i tablama predstavio dela koja su objavljivana u Francuskoj i Italiji i kojima je crtajući Srbiju i rodno Pančevo, uspešno predstavljao našu zemlju u svetu.

Strip autori iz Srbije već mnogo godina uspešno stvaraju na inostranom tržištu. Jedan od njih je Aleksandar Zograf koji svoje stripove objavljuje u Francuskoj od 1999. godine, ali je podjednako uspešan i na italijanskoj umetničkoj sceni. U Francuskom institutu predstavio je deo svog rada u vidu tabli i ilustracija.

„S obzirom na to da se u većini tih storija ja bavim nekom našom stvarnošću, Srbijom, Balkanom kroz vreme i kroz predmete koje sam pronalazio na buvljim pijacama, reklo bi se da je to prilično dobro komuniciralo sa tamošnjim čitaocima jer nisu postojale neke prepreke. Ispostavilo se da jedna iskrena priča o ovoj našoj sredini, o dimenziji koju mi nastanjujemo može da bude prepoznatljiva i jasna čitaocima koji žive u nekoj udaljenoj sredini, ali u kojoj postoji tradicija kad je strip u pitanju", kaže Aleksandar Zograf.

Zograf stvara, crta i ilustruje na poseban, očigledno veoma univerzalan način, jer njegov umetnički izraz razumeju svuda u svetu. Izložba Život u stripu može se pogledati do 29. marta u Francuskom institutu.

broj komentara 0 pošalji komentar