Drašković: Gradsko veće Vukovara diskriminiše Srbe

Odluka gradskog veća Vukovara ne šalje dobru poruku kada je u pitanju položaj i život srpske manjine u Vukovaru i njen suživot sa hrvatskom zajednicom, rekla je dr Slavka Drašković, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

Dr Slavka Drašković, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu reagovala je na jučerašnju odluku Gradskog vjeća Vukovara da table u ovom gradu budu ispisane samo na latinici i hrvatskom jeziku rekavši da „ova odluka gradskog veća Vukovara ne šalje dobru poruku kada je u pitanju položaj i život srpske manjine u Vukovaru, i njen suživot sa hrvatskom zajednicom", piše u saopštenju Kancelarije. Ona je apelovala na čelnike Vukovara i na Vladu Hrvatske da odluku gradskog veća ne podrže.

„Ukoliko se sa odlukom slože znači da podržavaju diskriminaciju", poručila je ona.

Slavka Drašković je istakla da je prilikom nedavnog boravka u Vukovaru bila upoznata sa namerama i mogućnošću da u Gradskom veću bude izglasan statut koji će suspendovati obavezu primene dvojezičnosti i tada apelovala i na gradonačelnika Vukovara Željka Saba da ne prihvati takav predlog ukoliko ga Veće izglasa.

Drašković je tom prilikom razgovarala i sa srpskim odbornicima u Veću. Ukidanje prava na jezik i pismo srpskoj zajednici nije rešenje za narasle tenzije u Vukovaru, istakla je Drašković, naprotiv, taj čin pojačava nesigurnost kod Srba u ovom gradu.

„I zakon i Ustav Hrvatske nedvosmisleno govore o upotrebi dvojezičnosti, a odluku Veća tek treba da potvrde gradonačelnik i Vlada Hrvatske, te zbog toga očekujm da odluka Veća neće biti pravosnažna", rekla je Slavka Drašković.

Nadajući se da će Republika Hrvatska kao članica EU poštovati zakone, Drašković je izrazila zabrinutost za dalji suživot srpske manjine u Vukovoru, njihov položaj i bezbednost.

Tokom svog boravka, u Vukovoru, u septembru ove godine, Drašković je razgovarala sa gradonačelnikom, kao i sa županom Vukovara i tada je dobila uveravanja da će se dvojezičnost poštovati, stoga ipak veruje da i u ovom slučaju dobrosusedski odnosi sa Hrvatskom neće biti narušeni, piše u saopštenju Kancelarije.

broj komentara 0 pošalji komentar