Pomoć deci ometenoj u razvoju

Kampanja koju vodi RTS zajedno sa UNICEF-om i Ministarstvom rada nastoji da se razbiju predrasude o deci sa smetnjama u razvoju i da im se omoguće isti uslovi za odrastanje širom Srbije.

Zbog nedostatka para, u nekim gradovima u zemlji nema dnevnih boravaka za decu sa smetnjama u razvoju. U poređenju sa njima, Beograd ima dobro razvijenu mrežu takvih ustanova.

Ipak, potreba za otvaranjem novih dnevnih boravaka u glavnom gradu i dalje postoji. Cilj kampanje koju, zajedno sa Unicefom i Ministarstvom rada vodi RTS, jeste da ih u Srbiji bude što više, ali i da se razbiju predrasude o deci sa smetnjama u razvoju.

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju žive sa zebnjom šta će biti sa njihovom decom kada, jednog dana, ostanu sami. Svesni toga da smeštaj u institucije nije dobro rešenje, čine sve da osposobe svoju decu da budu što samostalnija. Dnevni boravci su im velika pomoć.

Jelena Samardžić, majka jednog deteta kaže da je prioritet u tom pogledu za njegov dalji život, kako će da se snađe i šta će raditi.

Nervoze koje je moj sin imao su nestale, on je potpuno smiren, socijalizovan i zadovoljan, kaže Boško Laćimić, otac jednog deteta.

Snežana Domazet, misli da je njeno dete "bilo obuhvaćeno obrazovnim sistemom i jako je bilo bitno ne prekidati taj kontinuitet, ne zatvartati je u kuću".

Tim stručnjaka procenjuje sposobnosti i domete svakog deteta koje dođe u dnevni boravak, i na osnovu toga planira kako će se dalje raditi sa njim.

Dnevni boravak u svakoj opštini

Gordana Štetin, rukovodilac dnevnog boravka, Čukarica, smatra da je "fokus u radu usmeren na sve ono što oni mogu, ne na stepen ometenosti već na sposobnosti koje imaju i koja treba da bude podignuta na nivo funkcionisanja".

Na listi čekanja je oko dvadesetoro dece. Procenjuje se, međutim, da u Beogradu ima više dece kojima je takva usluga potrebna, ali zbog predrasuda ili neinformisanosti roditelja, nisu prijavljeni.

Upravo, celokupna aktivnost koju usmeravamo je da svaka opština, ja se nadam do kraja mandata ove vlasti, dobije po jedan dnevni boravak za takvu decu, kaže Milan Krkobabić.

Dnevni boravci otoreni su prvenstveno zbog dece. Njihova namena ć0e se, reformom obrazovanja i socijalne politike države, vremenom menjati.

Direktor Centra dnevnih boravaka u Beogradu Rajko Marin, smatra da će i smeštaj odraslih lica, sve više doći do izražaja, jer će novim sistemom obrazovanja deca biti obuhvaćena školovanjem i osposobljavanjem.

Samo nešto više od 1.100 mališana sa smetnjama u razvoju ima mogućnost da organizovano, korisno i kreativno provodi vreme u dnevnim boravcima, a ima ih oko 45 hiljada širom Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво