Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Протекла недеља била је у знаку сећања на страдања током Другог светског рата. Широм света, обележен је Међународни дан сећања на жртве холокауста, у спомен на дан када је совјетска Црвена армија ослободила најозлоглашенији нацистички логор смрти у тада поробљеној Европи - логор Аушвиц-Биркенау у Пољској. Наравно, уз цермоније, полагање венаца и пригодне говоре високих државних представника, на местима страдања, овај датум је обележен и у Србији. Реприза емисије у 02.07 и сутрадан, у уторак, у 13.25 на РТС Свет.

На почетку емисије видећемо како је овај датум обележила српска Фондација за сећање на Јасеновац и Холокауст у Лондону, где су се, под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије, окупиле значајне личности из британских академских кругова, политичког живота, те представници амбасада разних земаља у Британији.

Директорка Фондације др Драгана Томашевић говорила је о страдању српског, јеврејског и ромског народа на подручју Независне Државе Хрватске у време Другог светског рата.

Роман „Небеска свадба", црногорске ауторке Мире Саичић из Берана, на један другачији и романсиран начин доноси причу о још једном великом злочину из времена Другог светског рата, а ради се о масовном страдању крагујевачких ђака од стране немачких окупаторских снага. Промоцију романа у Удружењу књижевника Србије пратио је Владан Ракић који је и разговарао са ауторком књиге.

Емисија наставља са представљањем живота и проблема преосталих Срба, као и оних малобројних повратника у страдала подручја и разрушена српска села у федералном делу Босне и Херцеговине (БиХ). Упознаћемо се са местом Пеуље, код Босанског Грахова, које је, као и многа друга села у овом ентитету БиХ, платило високу цену ратних разарања и страдања, али овога пута из овог последњег грађанског рата деведесетих.

"Док сви ћуте оне говоре" назив је изложбе о традиционалном музичком инструменту са простора Балкана - о српским гуслама, коју је Етнографски музеј из Београда отворио крајем прошле недеље у Музеју Града Приједора „Козара". Гост у студију је аутор изложбе Мирослав Митровић од кога ћемо сазнати не само о томе шта је све представљено и колико различитих врста овог инструмента, већ ћемо нешто више сазнати и о гуслама као симболу српства, симболу наше историје и културе.

У музичком делу емисије чућемо традиционалну песму „Ој ђевојко Милијана" , у извођењу Етно групе "Траг, гусларке Бојане Пековић и Ансамбла „Источник", који негују музику Балкана.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво