Читај ми!

Конференција привредника у Бечу

У Бечу је одржана Пословна конференција за дијаспору. Скуп је одржан у Привредној комори Аустрије којем је присуствовао велики број наших привредника из Аустрије, представници локалних самоуправа и привредних комора двеју земаља.

Учесницима конференције представљене су могућности улагања у Србију конкретни пројекти и локације за улагање. Поздрављајући присутне, представник Привредне коморе Аустрије нагласио је да је до сада 800 предузећа из Аустрије инвестирало у Србију, то је допринело отварању 10000 нових радних места.

"Много је урађено али верујемо да може много више. Као прво усмерити инвестиције из Азије у Европу, од чега ће користи имати и Србија. Западним земљама су потребна таква тржишта са изграђеном инфраструктуром. У том смислу неопходна је модернизација железнице у Србији и либерализација царинских прописа за достизање већег промета робе и капитала, има још доста тога да се уради", каже Ричард Бандера из Федералне привредне коморе Аустрије.

Да би домаће компаније направиле већи продор ка тржиштима земаља немачког говорног подручја, осим квалитета производа, неопходни су подршка, знање и искуство које им могу пружити пословни људи нашег порекла који већ послују у Аустрији, Немачкој или Швајцарској. Прилику за повезивање сада имају и кроз пројекат Линк ап Србија 2 који спроводи међународни центар за развој миграционих политика из Беча, уз подршку српских и аустријских институција.

"Кроз Линк ап пројекат покушавамо да успоставимо мостове између дијаспоре и пословних кругова у Србији. До сада смо успоставили два важна стуба, један је пословни хаб за дијаспору а други пословни атлас Србије. Кроз те две платформе дијаспора лако остварује приступ информацијама у Србији. Може у сваком тренутку да се информише о законодавству, регионалној подршци и проналажењу пословних партнера", каже Тамер Килич из Међународног центра за развој миграционих политика.

Министарство за европске интеграције један је од партнера у Србији на спровођењу овог пројекта. Помоћник министра Михајло Дашић, истакао је да је Аустрија други по реду улагач у нашој земљи са више од 2,6 милијарди евра и да аустријска предузећа запошљавају више од 20 000 људи у Србији. Изнео је и податак да је робна размена прошле године премашила 1,5 милијарди евра, додајући да је вредност извоза и увоза подједнак, што значи да Србија има шта да понуди тржишту Аустрије.

Процењује се да је око 6000 предузећа у Бечу регистровано на Србе. Области у којима су наши људи посебно цењени као предузимачи су пре свега грађевинарство, саобраћај и угоститељство, а да је велики број њих заинтересован за улагање у Србију показала је и инвестициона конференција одржана у федералној Привредној комори Аустрије у Бечу.

Србија је у великој мери зависна од средстава које долазе из дијаспоре која иде у широку потрошњу. Управо то чини дијаспору економски важном, као што су и страни инвеститори који на годишњем нивоу инвестирају око 3 милијарде евра, рекао је Михајло Весовић, директор Привредне коморе Србије. Слично размишљају и у представништву наше Привредне коморе у Бечу.

"Наша дијаспора у Аустрији је врло позната по дознакама које шаљу у Србију, па је сама идеја, која није била страна ни Србији, али у овом пројекту потекла од аустријске стране, да је већи смисао да се новац који се шаље за издржавање фамилије, помоћ пријатељима или родбини, ангажује на тај начин да се тај новац оплођује, односно, да се на основу њега зарађује", каже Нада Кнежевић, директорка ПКС у Бечу.

Сумирајући до сада добре резултате Линк ап пројекта, учесници конференције најавили су могућност покретања треће фазе, која би обухватила нашу дијаспору у читавој Европи.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво