Читај ми!

Индијанаполис - место за још један српски фестивал

Српска православна црква Свети Никола у америчком граду Индијанаполису већ неколико година у септембру организује свој српски фестивал. Сваке године је све успешнији и привлачи све већи број посетилаца.

Атмосфера личи на српске фестивале у Чикагу, али ово је фестивал у Индијанаполису, у Индијани, на имању цркве Свети Никола.

Има и људи који су возили из Чикага три сата, али и других делова Индијане, па и из Синсинатија, до кога има добра 2 сата.

Сви се окупљају захваљујући харизми овдашњег свештеника, оца Драгана Петровића, који је родом из места Риљац, код Трстеника.

"Имамо скоро 200 волонтера који данас раде на овом фестивалу. Нас овде у Индијанаполису нема много, али, очигледно имамо много пријатеља", каже протојереј ставрофор Драган Петровић.

Постављена је и изложба са експонатима из српске историје, посвећена познатим људима, као и разним предметима, везаним за народне и црквене обичаје. Посетиоци уче како да цртају иконе у старом српском стилу, од Дејвида Рејмана Рајковића, који има америчко порекло, али се крстио баш тамо као 25-годишњак и сад је један од најактивнијих чланова ове српске заједнице.

Гордана Пендић је родом из Суботице и ради у фирми као рачуновођа, и каже да сваке године посети свој родни град.

"Мало ко зна да је црква Светог Ђорђа у Синсинатију, једна од најстаријих парохија у САД", каже Мирко Шебез.

Отац Драган каже да је једне године Новак Ђоковић у Синсинатију заиграо мало тенис, док се загревао, са његовоим сином Петром и обећао да ће му дати после меча рекет.

"Новак је стао у целој тој гужви и замолио свог помоћника да оде до аута и донесе један рекет. Ја просто нисам могао да верујем, јер не само да му је дао и потписао тај рекет, већ га је ословио његовим именом...Петре, ево ти рекет", описује Нолета отац Драган.

Захваљујући успешном српском фестивалу, на имању цркве Свети Никола, Индијанополис се уписао у листу значајних српских градова у Северној Америци.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво