Читај ми!

Српска заједница у Лондону се недељом окупља у цркви Свети Сава

Српска заједница у Великој Британији је веома активна и, према неким проценама, све бројнија. Постоји шест цркава, а једна од њих је у главном граду земље, Лондону. Срби у Лондону одржавају фолклор и друге српске обичаје и поред изазова као што је пораст трошкова живота у последње време.

У друштвеној сали при српској православној цркви Светог Саве у Лондону, главном граду Велике Британије.

Недељом се, после литургије, окупљају Срби и њихови пријатељи, па тако има и прослава рођендана.

Црква је освештана 1952. године и налази се у веома лепом делу Лондона, на само пар минута од чувеног Портобело роуда.

Цркву су током њене историје посетили краљица Елизабета Друга и принц Филип. За недељне ручкове задужене су тренутно Драгана Томашевић и њен супруг.

"Живот је веома скуп, стандард је веома висок, али, зато га и плаћате...мислим да је обична кућа у Британији, трособна, око 500,600 хиљада фунти...и рентирања су много већа, тако да током пандемије знамо да је одређени број људи одлучио да се исели из Британије, управо због велике ренте", каже Драгана Томашевић.

А недељом поподне па све до касно увече смењују се чланови и чланице пет група фолклорног ансамбла "Растко". Ансамблом руководи већ 40 година, са пуно ентузијазма, Нада Гркинић.

"Има око 120 деце, подељени су у пет група, наравно школа фолклора и први и други извођачки ансамбл...тако да смо поделили децу по узрасту...обично недељом се скупимо у овој нашој реновираној сали. У првом ансамблу су старији који већ раде и завршили су школе, а у другом су они који иду још у школу...оно што је за похвалу је да остану у ансамблу и кад се ожене или удају или почну да раде", каже Нада Гркинић.

 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво