Читај ми!

Приоритети српске заједнице у Мађарској у наредном периоду

Две суседне и пријатељске земље, Мађарска и Србија, почетком априла су се нашле пред изборима, а по њиховом окончању, према званичним резултатима наредне четири године, на власти остају и досадашње владајуће странке, коалиција Фидес и демохришћана у Мађарској, односно Српска напредна странка у Србији.

На изборима су такође, и припадници и народности у Мађарској могли да се определе за свог представника у парламенту. Српска заједница је на изборе изашла са јединственом листом Самоуправе Срба у Мађарској, на чијем је челу био Љубомир Алексов, који је и ове године, по трећи пут за редом добио мандат и поверење српске заједнице.

"Ми смо у протекла два циклуса имали врло позиривна искуства са владајућом коалицијом, народносно питање је имало приоритета, никад више напретка у српској заједници што се тиче инвестиција и развитка наше заједнице је било у протеклом периоду, тако да ми са врло позитивним очекивањима гледамо на ове четири године, иако знамо да су прилике знатно сложеније него што је то било раније, али се надамо да ће успети да се врати све у нормалу и да се настави процес и она политика која је до сад била веома позитивна не само за српску народност, и за мањине уопште, а мислим и за цело мађарско друштво", каже Љубомир Алексов, српски представник у мађарском парламенту.

Многи истичу да су односи Мађарске и Србије на историјски највишем нивоу, а у томе се слаже и наш саговорник.

"Хвала Богу, постаје природно да су српско-мађарски односи на том нивоу на ком јесу и то знатно помаже и наш положај овде, у Мађарској. Ми имамо сад задатак да све оне започете инвестиције, првенствено на пољу образовања, српског школства и око наше Будимске епархије, обнову наших светиња и других некретнина у власништву Српске православне цркве, да се то у наредном периоду заврши...", каже Алексов.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво