Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

На тромеђи Лике, Горског Котара и хрватског Приморја, испод планинског масива Велике и Мале Капеле, смештена је Дрежница, коју су Срби населили још у 16. веку живећи на удару истока и запада, бранећи друге, али и свој идентитет. Отпор сваком злу, једна је од главних карактеристика народа, чији се карактер градио у бурним временима историје. После Другог светског рата свака кућа била је спомен обележје, а народ херој.

Због великог учешћа народа Дрежнице у антифашистичкој борби, до рата деведесетих звала се Партизанска Дрежница. Обележја се скидају, али Дрежничани памте, а научници бележе. Тако ће у Дрежници од 28. априла до 1. маја бити одржани Дани сећања посвећени устанку народа тог краја. Народу, чија је судбина обележена сеобама.

Зашто су за њих значајани Бајмок на северу Бачке, Канада и Америка, како су се повезали Дрежничани широм света, Мирослав Карлица разговарао је са Душаном Радуловићем, активистом Фејсбук групе Бајмок Дрежница.

Гост у студију биће председник Удружења Дрежничана и Јасенчана у Београду Дмитар Вукелић.

Пре неколико година колега Мирослав Карлица посетио је Дрежницу и Јасенак, а вечерас ћемо се подсетити шта је забележио о Србима испод Капеле.

У музичком делу емисије, са нама ће бити Крајишници с Фрушке Горе.

Реприза у 02.23 и сутрадан, у уторак у 13.55 на РТС Свет.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво