Читај ми!

Магазин Србија на вези, РТС Свет, 21. 45

"Магазин" и овог пута доноси нове приче из расејања. Упознаћете људе и чути о догађајима који су значајни за српску заједницу широм света. Емисију можете гледати и на РТС2 у суботу, 19. јуна у 11.30.

Први пут за Магазин говори Петар Шпадијер, конзул Генералног конзулата Републике Србије у Сиднеју. Наиме, крајем априла навршило се 55 година од успостављања званичних дипломатских односа Аустралије и тадашње Југославије (СФРЈ). Тим поводом, ТВ екипа Срби са Петог континента из Мелбурна, посетила је Генерални конзулат у Сиднеју, и разговарала са конзулом.

Оливер Ранисављевић, један је од највреднијих активиста у српској дијаспори Аустрије, који веома доприноси очувању историје, културе и традиције Срба у покрајини Тирол. Он је председник Заједнице Срба тог аустријског региона и потпредседник Српског православног удружења младих Инзбрук (СПОЈИ). После сусрета са А. Гујоном, директором Управе за дијаспору и Србе у региону у Београду, пренео нам је утиске, и од њега смо сазнали да је Заједница Срба у Тиролу, упркос ванредним околностима у протеклом периоду, обављала своје редовне активности, на начин на који је то било сврсисходно и могуће.

Прилог Наталије Синановић посвећен је једном од наших највећих умова науке - Михајлу Пупину. Наиме, Идворци с поносом подсећају на све оно чиме нас је Пупин задужио, као и на то да је пре 100 година Зрењанин, великана светске науке, прогласио својим почасним грађанином.

У родном научниковом месту очекује се реконструкција школе која је претворена у музеј, а у Београду Пупинов споменик.

Милан Ниновић, дугогодишњи спортски новинар, уредник у листу "Српски глас" у Мелбурну, написао је књигу "ЈUST" (ЏАСТ) о уједињеном спортском тиму, легендарној југословенској фудбалској екипи која је обележила једну епоху у далекој Аустралији. Занимљиву причу гледаћемо у прилогу Драгана Гавриловића из Мелбурна.

Милован Терзић разговарао је са Андреом Лекић, некада најбољом рукометашицом света, која открива како изгледа први пут одвојити се од породице и пријатеља са 19 година и сусрести се са изазовима професионалног спорта у Словенији, где она живи дуги низ година.

У музичком делу емисије, представићемо дуо Elis in Vonder Bend. Они доносе музику на необичан начин и ко год је чуо и видео њихова атрактивне наступе, није остао равнодушан.

Реприза емисије у 02.27 на РТС Свет. 

Уредници емисије Мирјана Раичевић Тасић и Бобан Ковачевић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво