Читај ми!

У Америци дом, овде завичај

Професор Михајло Миша Недељковић, који је више деценија предавач филма на Оклахома универзитету, боравио је недавно у Београду. За "Магазин Србија на вези" говорио је о филму "Теслин народ" који је добио две главне награде на тамошњем фестивалу, једну за документарни филм, а глумац Џек Димић за улогу Николе Тесле, као и о сарадњи са студентима из нашег региона, и животу уопште...

Професор сте филма на Оклахома универзитету. Како Ви доживаљавате ову информацију да је наш филм Теслин народ добио награду за документарни филм, а наш глумац Џек Димић и прву награду за глуму?

"Фестивал Црвена земља у Оклахоми је познат фестивал, пратим га дуго, имао сам панел дискусије, повремено нешто радио итд, угледан је филмски фестивал, један од угледнијих, и то је заиста похвално и фантастично. Оклахома има неких веза са Србијом, кошаркаши су ту, Крстић чини ми се, сад и Покушевски на Универзитету у Оклахоми, па ова филмска награда...ето...", каже проф. Недељковић.

Колико Американци знају о томе ко је Никола Тесла и да је пореклом Србин?

"Знају, мада је све ствар општег образовања. Последњих година је популаризација Николе Тесле, има неку магују и харизму којом зрачи и по којој је познат, ево има игрупа "Тесла"...зна се за њега...", каже Недељковић.

Колико сте често сретали наше младе студенте на универзитету док сте били активни професор на Оклахома универзитету, и колико сте им помагали, а верујем да јесте?

"Како да не, био сам одређен да оним студентима којима је матерњи језик, српскохрватски, или хрватскосрпски или српски да им дам потврду да знају језик. Цела група младих људи је морала да дође код мене, ако нису хтели француски, немачки, италијански, онда су као страни језик узимали свој матерњи...тако да сам их сретао сваке године много, чак и спортисти, Јелена Церина, била је активни спортиста...недавно ми је писао један из Босне и пита кад може да дође до мене, да положи српски језик...27 година сам био редовни професор на факултету, и могу да кажем да је некада био много бољи квалитет студената него сада, последњих 15 година".

Колико је Америка и даље отворена за наше студенте?

"Знате, то је један велики бизнис. Они узимају квалитетне, сигурно их брзо и запошљавају, ретко ко се врати...90 посто њих остаје у Америци, јер купе најталенованије".

Спремили сте се за ново путовање у Америку?

"Ништа ново, ја увек кажем, Америка ми је домовина, а ово ми је завичај...тамо ми је дом, овде ми је порекло. Наставићи да радим и на факултету, међународним факултетима, и немам потребу да се потпуно повучем из академског рада", каже за РТС професор Недељковић.

Са  професором Михајлом Мишом Недељковићем разговарала је Сузана Гвозденовић Пузовић.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво