Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 21. 00

У организацији бројних српских институција широм света, обележен је 22. април-Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Тог дана, 1945. године, пробијен је злогласни Логор Јасеновац, творевина Независне Државе Хрватске у којем су мучки убијене стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома. Наше сећање њихов је васкрс, а заборав нестајање свих нас. Емисију можете погледати у суботу, 1. маја на РТС2 у 11.30.

Средином марта Народној скупштини Републике Србије достављен је Предлог резолуције о усташком геноциду такозване Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима, као и захтев да се 28. април прогласи за Дан геноцида над Србима у 20. веку, а поводом 80 година од почетка геноцида и првог злочина у Европи у Другом светском рату. Био је то усташки покољ у месту Гудовац код Бјеловара.

А крајем прошле недеље, председник Скупштине Србије Ивица Дачић најавио је да ће ова инститција у наредном периоду припремити акт о геноциду у Независној Држави Хрватској.

О важности доношења Резолуције о геноциду, али и страхотама Другог светског рата, специјално за нашу емисију говори водећи историчар холокауста и стручњак за логоре смрти Аушвиц, Мајданек и Јасеновац професор доктор Гидеон Грајф. С њим је разговарао Мирослав Карлица.

Распад некада нам заједничке државе био је крвав. Ратови деведесетих донели су страдања свим зараћеним странама. Ипак, свет је често био склон да види искривљену слику, те су Срби и дан данас принуђени да се боре за истину. Независна међународна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године недавно је званично објавила Извештај који се може видети на сајту Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске. Прилог су припремиле колеге из Радио телевизије Републике Српске.

Када су 1. и 2. маја 1995. године Срби из Западне Славоније протерани са својих вековних огњишта, један од првих осећаја слободе те тужне колоне био је када су прешавши преко савског моста стигли у Градишку. Недалеко од тог места прошлог викенда откривен је споменик свим страдалим Србима у операцији "Бљесак".

16. маја у Хрватској ће бити одржани редовни локални избори. Шансу за побољшање положаја види и српска заједница у тој земљи. Посебну пажњу јавности привлачи Град Вуковар, једнако важан и за Србе и за Хрвате зарад што бољег суживота. Поводом 24. годишњице оснивања Градске организације Самосталне демократске српске странке Вуковар, одржана је конференција за медије, на којој је представљен Срђан Колар, кандидат за заменика градоначелника из редова српске заједнице. Конференцију су пратиле колеге из ТВ продукције ЗВО Вуковар.

Сликар Владимир Ћетковић живи и ствара у Београду, али је лепоту српске духовности својим делима пронео кроз читав свет. Његово надахнуће је Јеванђеље, узори су византијски и српски средњовековни сликари, а свака слика је нови искон. На чему ради ових дана, видећете у причи Тање Адамовић.

У сусрет великом празнику Васкрсу, водимо вас у Врлику, мало место у Северној Далмацији смештено између планина Динаре и Свилаје. Место је чувено по обичају Чувања Христовог гроба, који једино још постоји у светом граду Јерусалиму, а онда је силом олујних ветрова доспео са Врличанима и у Батајницу. Предања кажу да обичај постоји четири века колико и црква Светог Николаја у Врлици. Светиња је била изложена многим разарањима, али је и сваки пут обнављана захваљујући мештанима. У пуном сјају црква је засјала 2018. као сведок битисања Срба, али и недозвољеног трајања на тим просторима. Са црквом је сачувана је И традиција Чувања Христовог гроба за коју се не зна тачно како је из Јерусалима доспела баш у Врлику. О томе, али другим знаменитостима древног обичаја говори полтиколог, аутор филма „Древни васкршњи обичај" Милош Мељанац.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

 

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво