Читај ми!

Колико је важна културна дипломатија?

Уз бројне улоге у позоришту, на филму и телевизији, написала је и две књиге прозе и позоришни комад, а бави се и преводилаштвом. Недавно је одбранила и докторску дисертацију "Културна дипломатија као чинилац промене имиџа Републике Србије у свету". Тим поводом разговарали смо са глумицом Вјером Мујовић.

 Шта вас је заинтригирало да културну дипломатију одаберете за тему своје докторске дисертације?

"У ово истражвачко поље ушла сам из уметничке праксе, јер сам као уметник, а некад и као организатор и иницијатор различитих културних акција, од којих су неки имали и шири друштвени ангажман, наступала у иностранству. Имала сам, после наступа, са нашом дијаспором дирљиве сусрете и то је незаборавно. А знамо да је Србија осма у свету по броју своје дијаспоре у односу на своју популацију. Једна од мојих теза је била да истакнути представници дијаспоре, нарочито академске, пословне али и уметничке, могу да буду стожери, носиоци културне дипломатије такође".

 Каква је сада слика Србије у односу на ону од пре 20 и нешто година, да ли има неких помака, да ли се нешто мења на боље?

"Имиџ је категорија која се мења јако споро, а врло брзо се деградира и поквари, тако да не можемо очекивати брзе резултате. Један од такође важних елемената и инструмената културне дипломатије је културни туризам. Београд је до пре ових коронарних неприлика био важна дестинација. Београд и Србија и фестивали као што су Гуча и Егзит били су заиста атрактивна туристичка локација. Мислим да је важно понудити квалитетне културне садржаје, нарочито промовисати и српску и светску културну баштину на тлу Србије", каже Вјера Мујовић за РТС.

Цео разговор са Вјером Мујовић који је водила Драгана Живојновић погледајте у нашем видео прилогу.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво