Читај ми!

Проф. др Илија Јорга - преко каратеа до вајарства

Некада редовни професор Медицинског факултета, легендарни доктор Илија Јорга, познат је као утемељивач каратеа на Балканском полуострву. Вишеструки је првак Европе, носилац црног појаса 10. дан, и први који је уз неколико Јапанаца добио ово највише признање.

Када је давне 1958. године као осамнаестогодишњак, са својим братом Владимиром учио прве кораке и улазио у прве тајне тада потпуно непознате вештине, у спортски каратедо, Илија Јорга, дугогодишњи редовни професор на физиологији Медицинског факултета у Београду, није ни слутио докле ће га то довести. А испоставило се, до крова света, спортског карате света.

Наиме, пошто је био вишеструки првак Европе у катама и борбама, убрајао се у сам карате врх и као борац и 12 година као савезни селектор СФР Југославије, а последње две деценије као оснивач сопственог карате стила шотокан Фудокан, којим је превазишао свој дотадашњи изворни шотокан стил традиционалног каратеа, са чак 102 земље у својој светској федерацији.

Обучавајући руске, донске, запорошке, тверске и белоруске козаке, стекао је и чин генералмајора белоруске козашке гарде, а своје ингениозне и свестране склоности и врлине уденуо је и у објављивање књига басни, вајање, припреми збирке поезије...

Први је у свету, поред неколико Јапанаца, добио звање мајстора каратеа 10. дан соке.

"Десети дан те промоције у ствари. Ви сте у обавези да учините нешто велико, а ја сам направио Фудокан, тај стил Јапанци су једино прихватили као еволутивни облик каратеа, тако да сам као соке творац имао право да носим 10. дан. Леп је осећај да вас уважавају где год се појавите. Сад сам добио позив да наступим на првенству Русије, а ја сам у категорији 80+", каже професор Јорга.

Ви и пишете, вајате...

"Не знам ни сам како сам узео парче глине и почео да петљам...и мало по мало, видим рука, глава, нога...схватио сам да је то било у мени присутно само што ја то нисам испољио."

Какву сарадњу имате на вашим ученицима и нашим карате мајсторима у дијаспори?

"Имамо нераскидиве везе, то је та релација ученик-учитељ. Ниједан спорт и институција спортског типа не негује ту релацију, једноставно не постоји...а то постоји у Ирској, Лапонији, Канади, Немачкој", каже професор Јорга.

Тренутно ваја атлетску шампионку Ивану Шпановић, припрема збирку поезије за штампу и држи карате семинаре по целом свету, остављајући иза себе и по српској дијаспори читаву армију спортиста, обучених и изграђених личности урезујући се у прегаоце светског гласа на ползу и свом народу али и поколењима у целом свету која тек долазе. Прави, али чини се недовољно искоришћени бренд, као нешто најбоље што је Србија изродила.

"Свим људима добре воље који потичу из ове земље, који су отишли из разноразних разлога желим да дочекају Нову годину у кругу своје фамилије", поручио је овај велики човек и карате мајстор.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво