Музиком до срећнијег детињства

Програм "Ел система" настао је у Венецуели пре 40 година са идејом да и деци из сиромашних слојева друштва омогући бесплатно музичко образовање и тиме, ако не потпуно уклони, а оно бар умањи социјалне разлике. Данас овај програм обухвата преко четири милиона деце и спроводи се у 60 земаља у свету, од скоро и у Србији. Захваљујући томе, млади музичари из Србије недавно су наступили у Миланској Скали, а потом и пред високим званицама Берлинског процеса у Бечу.

Идеја ол Ел систему у Србију је стигла са венецуеланским трубачем Франциском Пачом Флоресом, који је у Београд дошао да студентима трубе на Факултету музичке уметности одржи мајсторску радионицу.

Талентовани музичар брзо је схватио колико је труба популарна у Србији, па је, уз помоћ Удружења Мјузикт Арт Проџект, искуство из његове земље примењено у више музичких школа у Србији.

„Наш програм је почео скромно, са 30 ђака, а завршили смо годину са 250 ђака и са два јако важна кампа. Наиме, деци специјалне школе за таленте у Ћуприји смо омогућили да оду у оквиру система Европа омладинског оркестра, да свирају у Миланској скали заједно са омладинским оркестром Каракаса. С друге стране, млађа група од три школе - јагодинске, параћинске и ћупријске је отишла на Виена самит као наставак Берлинског процеса", каже Ђурђа Папазоглу, Мјузикт Арт Проџект.

У Србији се овај револуционарни програм спроводи уз партнерство и сарадњу са Министарством просвете.

„Србија има одличан потенцијал, има државне школе, она већ омогућава доступност у уметности и културе, али можда нема пуно фондова за културу. Наша улога је била да помогнемо постојећим институцијама, да смо заједно на овом путу. Волели бисмо да се дијаспора укључи, нарочито после искуства у Бечу са њиховом децом са којом су њаша деца сарађивала, да можемо после да их доведемо у Србију, да упознају своју културу, али да и нашу децу подигнемо, да покажемо да Србија има своје амбасадоре не само у спорту, већ и у музици", каже Ђурђа Папазоглу, Мјузикт Арт Проџект.

Ел система користи музику као алат социјалне инклузије, као кључ за духовне и емоционалне браве у деци, јачајући њихово самопоуздање помаже им да остваре свој пуни потенцијал и буду успешни у својим будућим професијама, које не морају нужно бити везане за музику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије