Пројекат "Заједно без дуванског дима" у Швајцарској

Швајцарски институт за борбу против зависности и истраживање здравља лансирао је нови пројекат под називом „Заједно без дуванског дима“ у Швајцарској. Намењен је обезбеђивању једнаких могућности за превенцију или престанак пушења различитих слојева становништва, првенствено онима са ограниченим финансијским и временским, као и скромнијим језичким ресурсима. Тако је и српска заједница у Швајцарској добила прилику да учествује у овом значајном пројекту.

"Заједно без дуванског дима" је пројекат великим делом намењен мигрантима у Швајцарској, међу којима је висок проценат пушача, у који се убрајају и Срби. Спроводи се за девет циљних група у које, поред Срба, спадају и Немци, Французи, Италијани, Албанци, Турци, Шпанци, Португалци и Босанци. Срж пројекта чине две радионице за пушаче, свака у трајању од два часа, које организују професионалци на језику учесника.

У првој радионици „Пушење штети", медицински стручњак објашњава ризике пушења и потенцијалне начине како да се остави дуван. Док у другој радионици „Како престати", учесници уз помоћ тренера уче који су то путеви за индивидуално остављање дувана, где се узима у обзир подршка коју учесник има као и његове личне карактеристике. Циљ радионица је веома јасан, а то је да учесници који се пријаве за учешће смогну снаге да уђу у процес одвикавања од пушења.

План Швајцарског института за борбу против зависности и истраживање здравља је да у наредне три године организује 120 бесплатних радионица. Поред планираних радионица, сваки језички тим, па самим тим и српски, спроводи годишњи „лајв стрим" на јутјуб платформи.

Српски стручни тим чине лекар, кардиолог Драгана Радовановић и обучени сарадник на ову тему, Јелена Митровић. У претходна два месеца српски тим је одржао две радионице, једну у италијанском, а једну у немачком кантону. У наредном периоду се планира одржавање радионица у још неколико кантона немачког говорног подручја.

На јутјуб платформи је 14. октобра одржан „лајв стрим" под називом „Заједно без дуванског дима" на којој су учествовале сарадник за одвикавање од пушења Јелена Митровић и лекар специјалиста Драгана Радовановић. Овај „лајв стрим" пратило је око стотинак заинтересованих гледалаца који су након уводног дела активно учествовали у постављању питања др Радовановић.

Говорило се о томе колико је навика пушења опасна по здравље и колике последице има на тело пушача. Такође, докторка је објаснила какве последице рађа пасивно пушење, где здравље деце може бити озбиљно нарушено. Напослетку су дати савети и наведене алтернативе како можемо себи или некоме у нашој околини да помогнемо да се одлучи на тај велики корак, а то је престанак пушења.

„Као лекар сам подржала овај пројекат знајући колико је важно утицати на свест пушача да промене своје лоше навике. Сматрам да је ова видео конференција добар начин да се људина свом матерњем језику информишу о штетности дувана, како непосредни корисници истог, тако и они у њиховом окружењу. Одвикавање од дувана је веома важна одлука, самим тим је подршка породице и најближих од суштинског значаја. Надам се да ће оваквих пројеката бити што више и да ће људи схватити колико је престанак пушења важан за здравље", изјавила је за РТС др Драгана Радовановић.

Иако је Швајцарски институт за борбу против зависности и истраживање здравља оснивач овог значајног пројекта, сама реализација пројекта финансијски је подржана од стране Швајцарског фонда за контролу дувана. Стручни сарадник на истраживању пројекта, Николај Киселев је за РТС рекао да је веома важно окренути се и мањим заједницама у Швајцарској у које спада и српска:

„Будући да је превенција дувана углавном оријентисана на већину у друштву, кључно је развити додатне пројекте прилагођене потребама и ресурсима мањина. На овај начин можемо да обезбедимо једнаке могућности за превенцију за све. Такође, смањујемо баријере приступу превенцији дувана, посебно преносу битних информација, и долазимо до тешко доступних подгрупа унутар друштва. Као психолог са мирационим пореклом свакодневно видим да многи грађани Швајцарске нису адекватно информисани о ризицима пушења и могућностима за престанак. Као оперативном руководиоцу пројекта „Заједно без дуванског дима" велико ми је задовољство да сарађујем са професионалцима као што су др Драгана Радовановић и Јелена Митровић које заједно подржавају Србе у Швајцарској на њиховом путу од пушења до здравља."

Власник и супервизор пројекта као и виши истраживач на Институту је Корина Салис Грос, док је за контакте са појединачним тимовима, па тако и српским, задужена Емине Сариаслан.

Сва питања у вези са пројектом „Заједно без дуванског дима" могу бити постављенa на: nikolai.kiselev@isgf.uzh.ch, dок сви заинтересовани који желе да учествују у овом пројекту могу да се јаве директно сараднику на српском језику на следећи број телефона: 0796055965.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво