Читај ми!

Слобода! Једнакост! Стрип!

Представљање српског стрипа и промоција капиталне књиге "Слобода! Једнакост! Стрип!: Српско-француски односи у уметности визуелног приповедања" Зорана Стефановића на француском језику одржано је у Паризу у организацији Завода за проучавање културног развитка (Запрокула) у Културном центру Србије.

Окупљену публику, међу којима су се налазиле уважене личности из света културе попут Жан Пјера Пекоа, једног од најважнијих француских стрип сценариста који је највише радио са српским ауторима, Лоранa Меликијанa, познатoг стрип критичара и Пјера Лунгеретија, некадашњег директора Међународног центра за стрип у Ангулему, поздравила је Натали Бељански, директорка Културног центра Србије.

О књизи и изложби говорили су: Зоран Стефановић, аутор књиге и историчар стрипа, Јана Адамовић Кордеј, позната српска стрип ауторка и добитница француског ордена за књижевност и уметност, и Марко Крстић, писац и директор Запрокула.

Крстић је овом приликом указао је на снагу српско-француских веза на пољу стрипа и велики значај стрипа у културној политици обе земље, која се остварује уз међусобну културну сарадњу која је отпочела 2019. године након потписивања споразума у области стрипа председника Србије и Француске.

Позната српска стрип ауторка Јана Адамовић Кордеј, истакла је да се њен рад не разликује разликује од рада њених колега из Србије:

„Својим радом трудим се да будем својеврсни амабасадор стрипа у Србији, залажем се за иницијативе попут ове и све оне које доприносе јачању културних односа Француске и Србије."

Стефановић, аутор књиге и историчар стрипа, указао је на значај окупљене грађе о стрипу у књизи Слобода! Једнакост! Стрип!:

„Ово је прва књига која се бави односима истока и запада Европе на плану визуелног приповедања, али је она намерно и са планом изашла ван граница стрипа и покушала је да да један шири контекст историје културе уметности, па чак и историјских односа."

Аутори приказане изложбе су Алекса Гајић, светски признат стрип аутор и илустратор, Игор Марковић, најважнији српски стрип издавач и ауторски тим Запрокула.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво