Читај ми!

Минхен: "Балкански дани" трају

У немачком граду Минхену одржава се традиционална, вишедневна манифестација "Балкански дани", највећа смотра културе, традиције и обичаја народа пореклом са Балканског полуострва.

Манифестација која се одржава од 28. априла до 9. јула, организована је се под директним покровитељтсвом града Минхена и Владе Баварске.

Тим поводом градоначелник баварске престонице Дитер Рајтер упутио је речи добродошлице свим учесницима манифестације, као и посетиоцима.

"Ова манифестација пружа на увид Минхену велику културну разноликости коју нуди простор југоисточне Европе. Уз узбудљиву мешавину филмова, изложби, књижевности, музике, фолклора и форума за расправу, ствара се богат и инспиративан програм. Важност Балканских дана за наше урбано друштво лежи и у дијалогу између култура и начина живота свих земаља на Балкану. Из свих ових разлога, јако сам срећан што сам преузео покровитељство 16. Балканских дана", навео је градоначелник Рајтер.

Церемонија отварања одржана је у Музеју града Минхена, а у програмском делу наступили су полазници Плесне школе "Луј Давичо" из Београда, који су извели представу "Дуњалук".

Највише пажње на овогодишним „Балканским данима" привукао је концерт Сергеја Ћетковића, који је 7. маја наступио у новој дворани Изар филхармоније, пред више од 2.000 посетилаца.

Концерту је претходио станд-уп наступ Данка Рабреновића, мултиталентованог умјетника, који се осим комедије бави и писањем, музиком и медијима.

Протекли викенд обележио је „Балканбазар" традиционални садржај, који се одржава у склопу "Балканских дана".

Предност су имале најмлађе генерације, које су кроз дечје игре и предавања познатих писаца бајки, заједно радили на развијању културолошких вредности. Уз весели дечји програм одржана су и фолклорна такмичења, као и традиционални базар балканске хране и пића.

„Нису само наши људи ти који се радују овим манифестацијама. Ту је и много Немаца и људи из свих крајева света који живе у овом космополитском граду. Сви они су добродошли", поручила је директорица „Балканских дана", Садија Клепо.

До 9. јула, када ће бити свечано затворени „Балкански дани" за 2022. годину у Минхену, посетиоце очекује још много разноврсних садржаја. Међу њима се издвајају „Дани балканског филма" који ће бити одржани 16. и 17. маја, односно 9. јула.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво