Читај ми!

Траговима наших предака

Да Срби на југу Француске нису заборавили своје корене, своју историју, краља Александра убијеног у Марсељу, граду у којем живе, али ни своје претке који су некада боравили управо између Марсеља и Тулона, показује недавно окупљање дијаспоре на југу Француске, како би одали почаст српским херојима из Првог светског рата.

Наиме, уједињена дијаспора из јужног дела Француске је отишла, заједно са свештеником православне епархије из Лиона oцем Горана Илића, на Ускрс, на српско војничко гробље у Сен Мандријеу, градићу поред Тулона како би одали почаст двадесет двојици српских страдалника који су, нажалост, скончали своје животе у овом градићу у време Великог рата, сви вођени надом за излечењем и бољим животом у прајатељски настројеној Француској.

Удружени, представници српске дијаспоре су се, заједно са свештеником из Лиона који држи једномесечну литургију у Марсељу, мирно поклонили сенима наших јунака. Поред паљења свећа, одржан је и Ускршњи парастос.

Била је то једна лепа прилика да се сетимо наше историје, да нам врати успомене и сећања али и да нас подсети на нашу обавезу према краљу, нашим прецима и уједно пробуди свест о поштовању према жртвама принесеним у свим ратовима.

Велику захвалност Срби југа Француске дугују свештенику Горану и Српској православној цркви, захваљујући којима се југ Француске буди после вишегодишње тишине.

У склопу цркве функционише и српска школа у којој са децом ради учитељица Тамара Драгић, а недавно је у Кану отворена и асоцијација „Балкан Азур" где се такође промовише српска култура, језик, обичаји и где се Срби редовно окупљају.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво