Читај ми!

Протокол о сарадњи Одбора САНУ за стандардизацију српског језика и бечке Просвјете

У Београду у просторијама САНУ, на самом крају ове, 2021. године, потписан је важан споразум који се тиче очувања, неговања, заштите и стандардизације српског језика у матици, али и расејању. Званични Протокол о сарадњи између Одбора САНУ за стадардизацију српског језика и Одбора СПКД Просвјете у Аустрији потписали су проф. др Срето З Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика и проф. Срђан Мијалковић председник бечке Просвјете.

Потписници су били сагласни да је овај споразум важан корак у повезивању наших институција које се баве темама очувања и неговања српског језика на свим просторима на којима се наш језик користи. Доктор Танасић био је врло задовољан постигнутим договором и сарадњом са бечком Просвјетом, чији је рад на очувању и неговању српског језика у расејању похвалио бираним речима.

„Ако сви европски народи љубоморно чувају свој национални идентитет и његове симболе, зашто ми не бисмо, а све европске декларације о људским правима гарантују нам право на језик и писмо. Све што смо створили, све што нам се догађало запамтили смо у своме српском језику и готово све записали ћирилицом; што није на ћирилици у већој је опасности да нам се изгуби, присвоји. Сваки Србин, било где да живи, баштини сваки од помињаних и свих споменика српске културе. Јер српски језик и ћирилица су, са црквом, у темељима српског националног идентитета. Њагов значај је тим већи што је српски национални и културни простор испресецан државним границама. Наша ћирилица је један од оних златних обруча који нам не да да изгубимо осећај припадности српском народу и његовој великој култури, који на њој има дела на којим нам може позавидети и цела културна Европа, " изјавио је др Танасић.

„На измаку ове године, које је означила прву десетогодишњицу наше Просвјете, подршка и јача сарадња са Одбором за стандардизацију српског језика значи нам много. Посебно у вишегодишњој борби за бољи статус српског језика у дијаспори, борби за наше право на образовање на свом језику, на посвећеност развоју и образовању наших најмлађих кроз Просвјетину школу, али и бројне језичке, образовне и културне пројекте које смо иницирали и које планирамо," није крио задовољство Проф. Мијалковић и додао да се сви надамо да ће нам следећа година бити лакша у раду и да ће се обележавање деценијског јубилеја, али и бројни програми које смо одложили моћи наставити.

"Хвала доктору Танасићу на подршци раду Просвјете, а свим пријатељима и сарадницима желим срећне наступајуће празнике и много здравља, у име Просвјете и у своје лично име!" додао је Срђан Мијалковић.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи