Читај ми!

Отворена изложба "Доситеј од Чакова до Београда"

Београдска промоција изложбе Елиане Гавриловић под називом "Доситеј од Чакова до Београда", која ће од јесени бити стална поставка у Доситејевој родној кући у Чакову, одржана је 15. јуна у Задужбини "Доситеј Обрадовић" у Београду.

"Изложба пред нама прати Доситејев животни пут од првог сусрета с књигом, преко монашког живота у манастиру Хопово, све до сазревања у просвећеној Европи и свих знања које је стекао", казала је министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић.

"Доситеј је веровао да без образовања нема ни опстанка, ни развоја државе и народа, те је тежио да свој народ приближи просвећеном делу Европе без губитка јаког осећања родољубља", додала је Гојковићева.

Управница Задужбине Мирјана Драгаш подсетила је на долазак Доситеја Обрадовића у Србију.

"Образован и надахнут учењем, он је на позив Карађорђа из Трста дошао у Србију праћен песмом Востани Сербие, која је сада химна ове задужбине и свечана песма српског народа", изјавила је управница Задужбине Мирјана Драгаш.

"Циљ Задужбине је да у наредном периоду још више развије сарадњу са Србима из дијаспоре, нарочито онима на Доситејевом европском путу, јер су он, заједничка култура и историја оно што нас везује", казала је Драгаш.

Обнављање Доситејеве куће у Чакову, од јесени стални дом ове поставке, финансијски је подржала Влада Војводине и Министарство културе и информисања.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво