Читај ми!

Српкиња најбоља домаћица Америке

Амерички магазин "Bon Appetit" тренутно бира најбољу домаћицу Америке ("Favorite Chef in America"). Владанка Влада Владић, пореклом из Бијељине, промотер српске кухиње у САД и бивша најбоља домаћица Америке ушла је у ужи избор победника у САД.

"Као један од учесника овог националног такичење у САД водим у нашој групи. Гласајте за мене да победим. Награда је 50,000 долара. Ако побједим, 80 одсто новца донираћу за спремање готових јела за децу без родитеља, угрожене самохране мајке и породице чији чланови болују од рака", јавила нам је госпођа Влада Владић из Калифорније.

Рођена у селу Међаши код Бијељине. Завршила је Медицинску школу у Београду, а Војну школу у Рајловцу. Радила је у Ваздухопловном заводу у Батајници, али се 1989. одселила у САД. У Флориди је 1993. са мужем отворила два ресторана. Када су их продали преселили су се у Калифорнију 1998. и отворили грађевинску фирму. Као удовица данас живи са својом децом Микаелом и Марком.

Власник је фирме "Семе живота" ("Vlada's Seeds of Life"), која промовише здраву храну и исхрану у читавој Америци. Американци су препознали ту њену жељи и подржали је. Пре десетак година пројекат ове Српкиње из Сан Маркоса прихваћен је на државном нивоу, па је Влада Владић после шест година рада постала званични промотер и православне кухиње.

"Посветила сам се кулинарству, јер је гојазност младих у САД постала друштвена болест број један, са високом стопом смртности. Као здраву храну понудила сам српска кашаста јела, пре свега качамак, потом проју и све врсте наших пита. Моје рецепте комбинујем са руским, италијанским, азијским јелима. Имам срећу да су Американци препознали мој напор и да ме подржавају", каже Влада Владић, која у својој башти узгаја америчко и српско поврће.

И српску лозу је засадила у свом дворишту у Калифорнији да би могла за Американце да производи чувену црногорску ракију.

Као четвороструки шампион дечје кухиње у Америци, добила је 2013. подршку Међународне организације CVI2, која је уврстила у свој програм рада за наредних пет година. Њене образовне телевизијске емисије и спотове гледа више милиона Американаца. Главни манекени на сајту и дегустатори њена деца Микела и Марко, мајка Марица, тетка Милкица и родбина.

Звање "мајстора варјаче" освојио је њен рецепт печених бабура из Ваљева и црвене врањанске паприке, које се са поврћем и лимуном претварају у хранљиву салату за малишане.

"За моје кулинарство Американци су рекли да је заборавељена уметност кухиње. Спремам по српским старим рецептима јела са пуно правог воћа и поврћа, домаћим тестима, млеком и месом, које код старијих Американаца буде сећања на прошлост, када се у САД јела здрава храна", открива нам своју кулинарску тајну Влада Владић, која је власник шест титула најбоље америчке домаћице и куварице.

Пре две године, током посете Србији, снимила је серијал репортажа о лепотама наше земље и о сластима српске кухиње. Репортаже се и данас приказују на чак 60 локалних телевизија САД и била је на једном националном каналу.

Владанка Владић на такмичењу магазина "Bon apetit" учествује у полуфиналу са још тридесет такмичарки. Прихваћена је као Американка српског порекла, која се бави кулинарством, домаћинством, али и образовањем младих мајки и деце и борбом против гојазности.

"Јако сам срећна што се мојој организацији као донатори и сарадници све више придружују амерички Срби, што доприноси афирмацији и угледу нашег народа. Срећна сам и када на гласању видим имена наших људи, јер ме они приближавају отаџбини и завичају", искрена је Влада Владић.

Она и њена породица су активни у српској заједници у Сан Маркосу и Калифорнији. Са поносом истиче да њеној деци прија боравак у БиХ и Србији и то, како каже, за Микаелу и Марка најлепша бајка. Зато и планирају нову посету Бијељини и Београду, чим прође пандемија корона вируса.

Подржимо нашу Владанку Владић, да Српскиња опет победи!

Гласајте преко линка https://favchef.com/2021/vlada-vladic

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво