Читај ми!

Скопље: Надлежни предузимају адекватне активности

Након Апела који је Српски културно-информативни центар СПОНА упутио релевантним институцијама Републике Северне Македоније поводом оштећења и преименовања дела фресака у манастиру Св. Јоакима Осоговски, центру СПОНА стигао је званичан одговор из Кабинета председника државе Стеве Пендаровског.

Генерални секретар Кабинета Миле Бошњаковски је „у име председника Стеве Пендаровског захвалио на писму којим је упознат са ситуацијом у делу фрескоживописа у манастиру Свети Јоаким Осоговски у Кривој Паланци".

Навео је да су сагласно ингеренцијама информисане институције надлежне за наведено питање,  и да су добили одговор да су упознати са ситуацијом и да предузимају адекватне активности.

Претходно је национални координатор за интеркултурализам, једно друштво, развој културе и међуресорну сарадњу у Влади Републике Северне Македоније, Роберт Алађозовски обавестио да је одмах по пријему Апела алармирао директора Управе за заштиту културног наслеђа при Министарству културе РСМ и директора државне Комисије за односе са верским заједницама и религијским групама.

"У међувремену је у јеку великог медијског интересовања у вези са овим немилим догађајем, који је објавио Српски културно-информативни центар СПОНА потврђено да је оштећени део фресака од изузетне важности за оба народа у овом културно-историјском споменику - враћен у првобитно стање.

У сваком случају учињено је вандалско, непримерено и крајње нецивилизацијско скрнављење културног споменика, чиме је почињено кривично дело оштећења непокретног културног добра, уз истовремено грубо кривотворење и фалсификовање суштине молитвеног помена имена светитеља, као и жеље задужбинара - дародаваца да се те фреске насликају. Све то је јасно прецизирано одредбама Закона о заштити културног наслеђа у Северној Македонији", поручују из СПОНЕ.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво