Читај ми!

Гради се први Музеј дијаспоре у Србији?

Мила Пивнички Малруни, првакиња српске заједнице у Канади планира да у родној кући свог оца отвори музеј, који би повезивао исељене Србе из Северне Америке и матицу Србију.

Недавно, када је у Новом Бечеју одржан састанак за формирање одбора Удружења „Корени", на дневном реду била је и информација о досадашњим покренутим активностима на изградњи Музеја српске дијаспоре, о преузимању, адаптирању и опремању породичне куће Миле Пивнички Малруни, супруге бившег премијера Канаде у овом граду.

Састанку су присуствовали представници Удружења „Корени", Милан Гутић председник ИО и Душан Дикић секретар Покрајинског савеза "Корена" , али и представници општине, Ото Киш Мартон, шеф кабинета председника општине Нови Бечеј и Владимир Трифуновић, директор Народнр библиотеке Нови Бечеј.

Закључено је да се Удружење „Корени" укључи у активности на припреми реализације идеје и пројекта Музеја српске дијаспоре у кући породице Пивнички у Новом Бечеју.

"Ова идеја је рођена пре годину дана, током посете Милице Миле Пивнички Малруни родном граду и родној кући свог оца Димитрија Пивничког. Тада је наш представник господин др Бранислав Блажић разговарао са представницима општине и понудио помоћ нашег удружења у реализацији овог пројекта. Госпођа Мила Пивнички Малруни је понудила да финансира изградњу првог Музеја српске дијаспоре у Србији, а и Амбасада Канаде у Србији је понудила своју подршку", рекао нам је Милан Гутић.

Од посете Миле Пивнички Малруни 18. октобра 2019. године прошло је годину дана. Планирано је било да и овог октобра госпођа Малруни посети Нови Бечеј и своју родну кућу, коју дарује граду за музеј. Пандемија короне вирусе је омела у томе, али није омела челнике општине да наставе са пројектом стварања Музеја српске дијаспоре у породичној кући Пивнички.

У тој кући је 1918. године рођен Димитрије Мита Пивнички, познати патриота и српски активиста у Канади. Одрастао је и школовао се у Војводини, где је завршио студије права (1941). Студирао је медицину у Мађарској, али је због рата прекинуо и дипломирао у Београду (1949). Радио је као лекар у Мостару и Сарајеву. Емигирирао је у Канаду 1956. године, да би радио као истраживач на Институту "Allen Memorial" оделења за психијатрију у болници "Royal Victoria" у Монтреалу.

Породица, супруга Богданка (Илић), син Јован и ћерка Милица су емигрирали 1958. Докторирао је у Канади и радио као професор психијатрије на McGill University. Био је активан члан и председник Црквене општине Свете Тројице, члан Српске народне одбране и организатор културног и друштевног живота Срба у Канади. Живео је у Монтреалу, где је умро 2007. године", прича нам Радомир Чубрановић из удружења "Корени".

Његова ћерка Милица Пивнички, рођена је у Сарајеву 1953. године, где је њен отац Димитрија Мита Пивнички радио као лекар. Када се одселила у Монтреал, студирала је инжињеринг на Concordia University. Удала се почетком седамдесетих са 19 година за адвоката Брајана Малрунија. 

Обоје су 1974. године постали чланови Конзервативне партије у Вестмоунту. Када је њен супруг Брајан Малруни постао осамнаести по реду канадски премијер (1984-1993), Мила Пивнички Малруни је имала улогу прве даме Канаде.

"Од тада су наша Милица и премијер Брајан били и дуго остали у жижи интересовања високих политичких и друштвених кругова од утицаја у Канади, понајвише због њиховој јавног и друштвеног живота, хуманитарних активности, али и због блиских веза са Белом кућом и Бакингемском палатом. У Канади и свету Малрунијеви су уживали у угледу култне породице", објашњава нам Радомир Чубрановић.

И као жена канадског премијера, а и после истека Брајановог мандата Милица Мила Малрини је активно учествовала у раду српске колоније у Канади. Приватно је постала директор канадске Cystic Fibrosis Foundation и директор медијске компаније "Астрал" у Отави.

Основала је 1995. године Фондацију др Димитрије Пивнички, са седиштем у Монтреалу, да би наставила да помаже српску заједницу у Канади и да подржава младе научнике у области неурологије.

"Ја сам васпитана у српском православном духу, далеко од земље у којој сам рођена, али су ми околности биле наклоњене да сретнем супруга Брајана, који ме је научио да се могу волети две земље, тако да је у мени помирен и Исток и Запад",говорила је о свом патриотизму Мила Пивнички Малруни, која је увек у Канади говорила да је Српкиња.

Њена деца, којих је укупно четворо, Марк, Каролина, Бен и Николас данас су веома високо етаблирана у канадском друштву. Ћерка Каролина, на пример, наставила је стопама оца као министарка транспорта и министарка задужена за франкофонију у Влади Онтарија, док је син Бен Малруни прослављени новинар на једној од канадских телевизија. Мила Малруни има и унуку Изабел Веронику Малруни.

После три деценије од последње посете отаџбине, Мила и Брајан Малруни су посетили Нови Бечеј октобра 2019. године. Том приликом је родна кућа њеног оца реновирана, и на њој је откривена меморијална плоча.

Због огромних заслуга у промоцији Србије у иностранству и развијању српско - канадског пријатељства, Мили Малруни је министар спољних послова Ивица Дачић доделио титулу Витеза светосавског пацифизма. Њен супруг Брајан Малруни је од министра Дачића добио "Диплому за најбољег српског зета".

"Породица Пивнички пример је онога како би дијаспора требала да се опходи према матици. Изразио бих задовољство због тога што је Општина Нови Бечеј омогућила издавање књиге о улози породице Пивнички у историји Новог Бечеја. Књига "Породица Пивнички у историји Новог Бечеја" је од великог значаја за очување српског идентитета, културе и традиције, као и обичаја предака, не само за Србе у Канади, већ и за наше исељенике широм света", казао је лане министар Ивица Дачић.

Тада је председник општине Саша Максимовић подсетио на идеју и отварања првог Музеја српске дијаспоре у родној кући др Димитрија Пивничког у Новом Бечеју.

Тадашњи потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је следећи сусрет са породицом Малруни заказао већ за октобар 2020. годину, поводом отварања Музеја српске дијаспоре у Спомен кући Пивничких у Новом Бечеју.

Како је тада најављено, у том Музеју ће централно место имати Салон Пивничких у коме су се окупљали и дружили великани, који су вечно задужили Србију својим делима, попут Михајла Пупина, Бранислава Нушића и Лазе Костића.

Пандемија корона вируса је одложила тај сусрет у Новом Бечеју. Госпођа Мила Пивнички Малруни се непрестано интересује како теку припреми радови у њеној породичној кући. Општина Нови Бечеј и Удружење "Корени" управо раде на оставрењу идеје да се изгради Музеј српске дијаспоре у кући породице Пивнички.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво